Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Αυτή είναι η ψεύτικη φωτογραφία από την Καμπούλ που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Αφγανιστάν – Αυτή είναι η ψεύτικη φωτογραφία από την Καμπούλ που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Πρόκειται για στιγμιότυπο από την εκκένωση των Φιλιππίνων το 2013 και όχι από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Στο Αφγανιστάν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Στα ξένα sites και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρουσιάζονται πολλές φωτογραφίες και βίντεο από όσα εκτυλίσσονται στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις της Ασιατικής χώρας. Χαρακτηριστικά είναι τα στιγμιότυπα με τους πολίτες που προσπαθούσαν να την εγκαταλείψουν κατακλύζοντας το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή σε όσα αναπαράγονται καθώς πολύ εύκολα μπορεί να γίνει παρανόηση. Όπως ακριβώς συνέβη με μία φωτογραφία που έχει γίνει viral και που στην πραγματικότητα δεν αφορά το Αφγανιστάν.

Πρόκειται για την παρακάτω:

Είναι μία φωτογραφία, που δείχνει εκατοντάδες άτομα να κάθονται στο πάτωμα ενός στρατιωτικού αεροπλάνου. Υποτίθεται ότι «800 άτομα σε αεροπλάνο του αμερικανικού στρατού εγκαταλείπουν την Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν». Στην πραγματικότητα όμως, όπως αναφέρει το AFP, χρονολογείται από το 2013 και δείχνει εκκένωση στις Φιλιππίνες μετά από τυφώνα. «Σουρεαλιστική εικόνα 800 ατόμων σε C17 του αμερικανικού στρατού που φεύγει από την Καμπούλ», λένε οι χρήστες του δικτύου που μοιράζονται το στιγμιότυπο.

Η εικόνα κυκλοφορεί από τις 17 Νοεμβρίου 2013. Μάλιστα, μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η λεζάντα που τη συνοδεύει λέει ότι 670 κάτοικοι της πόλης Tacloban, στις Φιλιππίνες, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αφού ο τυφώνας Haiyan έπληξε τη χώρα, σκοτώνοντας περισσότερους από 7.300 ανθρώπους. Επομένως, δεν δείχνει σκηνή εκκένωσης στην Καμπούλ το 2021.

Η πραγματική φωτογραφία από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν:

Από την άλλη πλευρά, μια παρόμοια και εξίσου εντυπωσιακή φωτογραφία μαρτυρά την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τις τελευταίες ημέρες. Ειδικά την Κυριακή 15 Αυγούστου επικρατούσε χάος και πανικός. Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει τον διάδρομο και ορισμένοι προσπαθούσαν να μπουν σε αμερικανικά αεροσκάφη προτού απωθηθούν. Οι πόρτες ήταν ερμητικά κλειστές και οι θέσεις διαφυγής προορίζονταν αποκλειστικά για προσωπικό των χωρών της Δύσης. Ωστόσο, κάποιοι τα κατάφεραν και έφυγαν από τη χώρα.

Σύμφωνα με τη New York Post, 640 Αφγανοί έτρεξαν προς τη μισοκατεβασμένη ράμπα του C-17 Globemaster III και μπήκαν μέσα στο μεγάλο διαμέρισμα φορτίου του αεροσκάφους. Το πλήρωμα αποφάσισε να επιτρέψει στους πρόσφυγες να παραμείνουν και το αεροσκάφος απογειώθηκε με ασφάλεια με προορισμό το Κατάρ. Η κανονική φωτογραφία για την οποία γίνεται λόγος είναι η ακόλουθη:

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024