Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ελον Μασκ: Ο ανατρεπτικός μεγιστάνας που ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσάφι

Ελον Μασκ: Ο ανατρεπτικός μεγιστάνας που ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσάφι

Ο Μασκ μοιάζει να μην χορταίνει τέτοια πειράματα. Μοιάζει να θέλει πλέον να δημιουργήσει ένα νόμισμα με αξία που εξαρτάται από τις διαθέσεις ενός ιδιόρρυθμου «όχλου»

Ο  μύθος του nerd που πήρε την εκδίκηση του ενάντια στα προγνωστικά, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αυτοκρατορίας του Ελον Μασκ, ο ίδιος το ξέρει και δεν σταματά να πουλάει αυτό που ο κόσμος αναζητά: μια συναρπαστική ιστορία.

Οι πρώτες σελίδες της ζωής του Έλον Μασκ γράφτηκαν στην κυριολεξία με αίμα.

Ήταν ένα μικροκαμωμένο παιδί που έτρωγε πολύ ξύλο από τους συμμαθητές του, σε σημείο όπου μια φορά οι κακώσεις ήταν τόσο σοβαρές ώστε χρειάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο για μέρες. Η σχέση του με το ξύλο δεν σταματούσε στο σχολείο αλλά συνεχιζόταν και στο σπίτι εξ αιτίας της κακοποιητικής συμπεριφοράς του πατέρα του που ξυλοφόρτωνε τον Έλον και τα αδέρφια του μέχρι που η οικογένεια Μασκ διαλύθηκε και οι γονείς του Έλον πήραν διαζύγιο.

Η κακοποίηση ήταν ίσως ένας από τους λόγους που ο νεαρός Έλον ήθελε να φύγει, αυτή τουλάχιστον είναι η ιστορία του όπως ο ίδιος την επαναλαμβάνει και ο Μασκ, όταν δεν ονειρεύεται το διάστημα, ξετρελαίνεται να συστήνεται στο κοινό του. Μιλάει εύκολα σε συνεντεύξεις και δεν διστάζει να εμφανίζεται σε μικρούς  ρόλους σε σειρές και ταινίες.

Η τελευταία φορά ήταν το περασμένο σαββατοκύριακο. Ο 49χρονος Κροίσος της τεχνολογίας  τα κατάφερε θαυμάσια στον ρόλο του παρουσιαστή του χιουμοριστικού σόου Saturday Night Live, ας ήταν αμήχανος, ας φαινόταν πως διάβαζε τις ατάκες του, ας είχε ως συμπαρουσιάστρια του την μαμά του.

Τα υπόλοιπα είναι λίγο ως πολύ γνωστά, καθώς η εμφάνιση του αποτέλεσε διεθνή είδηση μαζί με την  για πρώτη φορά δημόσια παραδοχή του πως έχει σύνδρομο Άσπεργκερ.  Ίσως το Άσπεργκερ να ήταν ο λόγος όπου ο Μασκ, ενώ αυτοσαρκαζόταν ακατάπαυστα κατά τη διάρκεια του χιουμοριστικού μονολόγου του, βρήκε τρόπο να τονίσει  πως η εκπομπή ήταν ζωντανή, γεγονός που αποτελεί  μεγάλη δυσκολία για  έναν ασθενή που αντιμετωπίζει διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού.

Σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται,  ο Μασκ θεωρεί σκόπιμο και ίσως πολύτιμο  να θυμίζει σ’  όλους πως παρα τις δυσκολίες που ομολογεί, ακόμη και όταν πρόκειται για ταπεινωτικά λάθη, τα καταφέρνει.

Κατά τη διάρκεια της  παρουσίασης του στο SNL προσπάθησε, μάλιστα κάνοντας  χιούμορ , να δώσει «οπαδική» ώθηση στο κρυπτονόμισμα Dogecoin, η πατρότητα του οποίου ανήκει στον Μασκ . Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος βέβαια  δεν κατάφερε άνοδο της αξίας του Dogecoin, του κρυπτονομίσματος  «του λαού» όπως το έχει χαρακτηρίσει ,αλλά αντιθέτως, με τα αποτυχημένα  αστεία το έριξε, κατά λάθος όπως όλα δείχνουν στα Τάρταρα προσθέτοντας μυστήριο στον τρόπο που «τα εύθραυστα» κρυπτονομίσματα, επηρεάζονται από τις δηλώσεις του καθώς, δεν σχετίζονται με την πραγματική οικονομία όπως τουλάχιστον τα κανονικά νομίσματα αλλά αποκλειστικά με την εμπιστοσύνη ή την απογοήτευση  των αγοραστών τους .

Ο Μασκ, μοιάζει  να μην χορταίνει τέτοια πειράματα. Μοιάζει  να θέλει πλέον να δημιουργήσει ένα νόμισμα με αξία που εξαρτάται από τις διαθέσεις ενός ιδιόρρυθμου «όχλου».

Στην ιδιοτροπία βέβαια  δεν τον φτάνει κανείς .Ο Μασκ ή κάνει τον αλλόκοτο ή αποτελεί μια πλήρως αψυχολόγητη προσωπικότητα .

Η τελευταία καταστροφή που ο Μασκ προκάλεσε, εξ αιτίας ενός tweet , είχε επίπτωση στην τιμή του Bitcoin αλλά και στην μετοχή της θρυλικής ,δικής του Tesla -μικρό το κακό όταν έχεις δισεκατομμύρια που δύσκολα εξαφανίζονται .

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τη λιγότερο γνωστή, περίεργη, αρχή τους :

Ο αναμφισβήτητα σημαντικότερος επιχειρηματίας της γενιάς του και ίσως ο τι πλησιέστερο υπάρχει στον  Iron Man γεννήθηκε στην Πραιτόρια ,στην Νότια Αφρική την δύσκολη εποχή του καθεστώτος  Απαρτχάιντ   Η μητέρα του ήταν μοντέλο και μέχρι σήμερα διακρίνεται για την κομψότητα της ,ο πατέρας ήταν  μηχανικός που έβγαζε αρκετά χρήματα ώστε η οικογένεια να απολαμβάνει άνετη ζωή και να ταξιδεύει συχνά .

Ο μικρός Έλον, ήταν ένα πανέξυπνο παιδί που παρέμενε τόσο βυθισμένο στις σκέψεις που συνήθως δεν απαντούσε όταν τον φωνάζαν, προκαλώντας τη λανθασμένη εντύπωση πως είχε πρόβλημα με την ακοή του. Εκείνη την εποχή το  σύνδρομο Άσπεργκερ και τα συμπτώματα του  δεν ήταν τόσο γνωστά και Μασκ μεγάλωσε παρεξηγημένος, γεγονός που έδωσε τροφή στους νταήδες του σχολείου .

Οι ΗΠΑ ήταν για αυτόν η γη της επαγγελίας και απεδείχθη πως είχε μεγάλή έφεση στις σπουδές του. Εγκατέλειψε το διδακτορικό του στο  Stanford, μαγεμένος από τον κόσμο των startups που εκείνη την εποχή είχε μόλις  αρχίσει να ανθίζει. Οι πρώτες του απόπειρες δεν ήταν επιτυχημένες και ο Μασκ που δεν είχε λεφτά για να νοικιάσει σπίτι, κοιμόταν στο γραφείο του.

Το paypall  όμως, η πρώτη καλή ιδέα του Μασκ απεδείχθη  χρυσάφι και προκάλεσε επανάσταση στις ιντερνετικές συναλλαγές που εκείνα τα χρόνια είχαν ανάγκη έναν ασφαλέστερο τρόπο για να αναπτυχθούν. Το αποτέλεσμα ήταν  γρήγορα οι τσέπες του να γεμίσουν με  εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Όμως το αγόρι που κάποτε όλοι κορόιδευαν , δεν επαναπαύτηκε και αποφάσισε να επενδύσει τα εκατομμύρια του στο διάστημα ιδρύοντας την SpaceΧ το 2002, μια εταιρία της οποίας το βασικό όνειρο έμοιαζε εκτός πραγματικότητας και δεν ήταν άλλο από τις αποστολές  στον Άρη αλλά και την ίδρυση  αποικιών στον μακρινό πλανήτη. Η  SpaceX, κατάφερε πολλές καινοτομίες αδιανόητες για ιδιωτική εταιρία , η ακόμη  μεγαλύτερη επιτυχία του Μασκ όμως  έμελλε να είναι η Tesla .O Μασκ δεν ήταν αναμεσά στους ιδρυτές της και ξεκίνησε  αποκτώντας το 20%  της όμως σε εκείνον χρεώνεται η στρατηγική και το όραμα που εκτόξευσε την χρηματιστηριακή της αξία στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και η Tesla δεν υπήρξε ιδιαίτερα κερδοφόρα σε σχέση με ανάλογες παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες ,ξεπέρασε παραδόξως  εντυπωσιακά την  αξία τους καθώς  θεωρήθηκε η πλέον υποσχόμενη, τοποθετώντας  τον θρόνο του Μασκ στην χρυσή κορυφή των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Οτιδήποτε αγγίζει ο  Μασκ, γίνεται χρυσό που όμως  φαίνεται να έχει μια ιδιόμορφή ρευστότητα με σκαμπανεβάσματα κυρίως προς τα πάνω που ευθύνονται για την εκτίναξη  της περιουσίας του που εκτιμάται πως ξεπερνά τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά  έχει κλυδωνιστεί ιλιγγιωδώς  πολλές φορές.

Και η προσωπική ζωή του Μασκ φημίζεται για την αστάθεια της και τα χτυπήματα της μοίρας .Έχει παντρευτεί τρεις φορές , δυο την ίδια γυναίκα την βρετανίδα ηθοποιό  Talulah Riley, έχει αποκτήσει εφτά παιδιά, δίδυμα και τρίδυμα και έχει χάσει έναν γιο που πέθανε σε ηλικία 10 μηνών από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών .

Ο ίδιος έχει δηλώσει την πρόθεση του να ξεφορτωθεί οτιδήποτε του ανήκει καθώς θεωρεί βάρος τα υπάρχοντα  και συμμετέχει στην πρωτοβουλία του δισεκατομμυριούχου αλτρουιστή  Γουόρεν Μπάφετ, όπου μεγιστάνες  δεσμεύονται να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους για φιλανθρωπίες.

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024