Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καφέ Melina: O απαραίτητος σταθμός σε κάθε βόλτα στην Πλάκα

Καφέ Melina: O απαραίτητος σταθμός σε κάθε βόλτα στην Πλάκα

Το «Καφέ Μελίνα» δεν είναι ένα ακόμα cafe bistrot, αλλά για ένα σημείο συνάντησης της ιστορίας στην καρδιά της Αθήνας

Με το άνοιγμα της εστίασης μετά από 6 μήνες που καφέ και εστιατόρια παρέμειναν κλειστά λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, οι πολίτες έχουν ξανά τη δυνατότητα να απολαύσουν μια βόλτα, συνδυάζοντας την με μια στάση στο αγαπημένο τους στέκι.

Ένα από αυτά τα στέκια, αγαπημένο από πολλούς Αθηναίους και επισκέπτες της πρωτεύουσας, βρίσκεται στην καρδιά της Πλάκας.

Το Melina Mercouri café βγάζει και πάλι τα τραπεζάκια του έξω και μας περιμένει, με τον ίδιο ζεστό και φιλόξενο τρόπο.

Το όνομα του Melina Mercouri café είναι αφιερωμένο στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη.

Ο κος Ανδρέας Μαρτζάκλης, στενός φίλος της για πολλά χρόνια και αφού έζησε πολλά γεγονότα κατά τη διάρκεια αυτής της φιλίας, είχε την βαθιά επιθυμία μετά από τις απαραίτητες εγκρίσεις και διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν, να «βαφτίσει» αυτό το υπέροχο cafe bistrot με το όνομα της, σαν ελάχιστο φόρο τιμής.

Η ιστορία αυτού του θρυλικού πια μαγαζιού είναι πολύ παλιά και ξεκίνησε όταν ο Ανδρέας Μαρτζάκλης εργαζόταν ως γενικός μετρ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είχαμε μια άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού , όπου τότε ήταν υπουργός η Μελίνα», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο κύριος Ανδρέας.

«Κάναμε μαζί κάποια ταξίδια στο εξωτερικό. Σε ένα από αυτά, εκείνη ήταν ήδη άρρωστη. Εγώ δεν ήξερα τίποτα βέβαια και της είπα κάποια στιγμή:

« Κυρία υπουργέ, όταν φύγετε από τη ζωή, θα κάνω ένα μαγαζί στη μνήμη σας». Εκείνη εκνευρίστηκε, άρχισε να με κυνηγάει και να μου λέει ότι θα με πετάξει από το αεροπλάνο.

Εμένα όμως μου είχε σφηνωθεί η ιδέα. Αργότερα, αφού «έφυγε», αποφάσισα να φτιάξω αυτό το μαγαζί στη μνήμη της. Πήγα το 1996 στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, που ήταν πρόεδρος ο αδερφός της, ο Σπύρος Μερκούρης, και ζήτησα άδεια για να χρησιμοποιήσω το όνομα. Πράγματι πήρα τη συνηγορία με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών.

Μάλιστα το Ίδρυμα μου παραχώρησε και όλο το υλικό της Μελίνας που υπάρχει εδώ».

Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του ξεκίνησαν το 1996 και τελικά το 1999 ξεκίνησε να λειτουργεί.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει δεκάδες διασήμων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολιτικών, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών.

Ο Μερτζάκλης εξηγεί πως το μαγαζί του είναι αποδεκτό από τη γειτονιά της Πλάκας, γιατί η Μελίνα είχε κάνει και το περίφημο διάταγμα του ‘81, που έδωσε στην περιοχή πολιτιστική αξία.

«Παλιά, η Πλάκα ήταν Τρούμπα. Με αυτό το διάταγμα εκκαθαρίστηκε και απέκτησε το χαρακτήρα που έχει σήμερα.

Η Μελίνα έλεγε ότι η Πλάκα είναι η συνοικία των αγγέλων και των θεών και πρέπει να γίνει πολιτιστικό κέντρο.

Εδώ τότε μπορούσαν να λειτουργούν μόνο τα μαγαζιά που είχαν πάρει άδεια πριν από το 1967. Δεν υπήρχε νόμος για να πάρεις άδεια, αλλά έμενα μου την έδωσαν με το χαρτί του Ιδρύματος Μερκούρη, με πολιτική απόφαση».

Mαζί με το γιό του Στέφανο ο κύριος Ανδρέας δημιούργησαν τελικά ένα χώρο στον οποίο κανείς μπορεί γευτεί νόστιμη και μοντέρνα κουζίνα από το πρωί μέχρι το βράδυ και εάν τα γούστα είναι πιο παραδοσιακά τα γλυκά του κουταλιού κάνουν την εμφάνισή τους στο τραπέζι μας αλλά και στις καρδιές μας.

Όταν ο ήλιος έχει γλυκάνει πια και έχει αφήσει τη θέση του στη νύχτα τότε το Melina Mercouri café χαμηλώνει τον φωτισμό του και καλεί όσους απολαμβάνουν τη δροσιά της νύχτας να γευτούν το ποτό τους κάτω από τον έναστρο αθηναϊκό ουρανό.

Μεγάλο πλεονέκτημα ο εξωτερικός χώρος με τα τραπεζάκια στα σκαλάκια κάτω από την Ακρόπολη, ιδανικός για τις ηλιόλουστες μέρες και τις ζεστές ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές νύχτες.

Δεν πρόκειται για ένα ακόμα cafe bistrot αλλά για ένα σημείο συνάντησης της ιστορίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το επισκέπτονται φίλοι από όλο το κόσμο.

Ένας χώρος που συνδέει την παλιά Αθήνα, την ιστορία της Μελίνας, τις πολιτικές εξελίξεις και στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας με ύφος απόλυτα Ελληνικό.

Ένας χώρος ιστορικός που αξίζει να επισκεφθεί κανείς για να απολαύσει κανείς τον καφέ του, να συζητήσει, να γίνει παρέα και να ανταλλάξει απόψεις.

Ο κος Ανδρέας είναι εδώ για να μας υποδεχθεί πάντα με αυτό που παγκόσμια γνωρίζουν ως «ελληνική φιλοξενία».

Sports in

Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024