Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι θα απαγορεύσει τη θεραπεία μεταστροφής, αλλά κλείνει το μάτι στην Εκκλησία

Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι θα απαγορεύσει τη θεραπεία μεταστροφής, αλλά κλείνει το μάτι στην Εκκλησία

Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «περίπλοκο» το ζήτημα της απαγόρευσης των θεραπειών μεταστροφής, αλλά δεσμεύτηκε ότι δεν θα απαγορεύσει τις... προσευχές για τους ομοφυλόφιλους.

Mε ρυθμούς χελώνας προχωρά η απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής των ομοφυλόφιλων στη Βρετανία, παρά την υπόσχεση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι ο σχετικός νόμος θα έρθει «σύντομα» στο κοινοβούλιο της χώρας.

Αντιθέτως, σήμερα έγινε γνωστό ότι διαλύθηκε η συμβουλευτική επιτροπή της βρετανικής κυβέρνησης για θέματα ΛΟΑΤΚΙ, ενώ ο Τζόνσον κλείνει πονηρά το μάτι στην Ευαγγελική Εκκλησία αφήνοντας παραθυράκι για τη συνέχιση «μη επεμβατικών» πρακτικών για μεταστροφή των ομοφυλόφιλων, όπως η… προσευχή.

Ως γνωστόν, οι θεραπείες μεταστροφής έχουν ως στόχο να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή να περιορίσουν τη σεξουαλική έλξη προς πρόσωπα του ίδιου φύλου. Περιλαμβάνουν μια σειρά από «πρακτικές» – βασανιστήρια, όπως η ύπνωση, τα ηλεκτροσόκ, ο ξυλοδαρμός του θύματος με διάφορα αντικείμενα, η ψυχιατρική αγωγή και φυσικά η κάθε είδους ψυχολογική βία ή πλύση εγκεφάλου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταδικάσει αυτού του είδους τις «θεραπείες» από το 2018, ζητώντας από τα κράτη-μέλη της να τις απαγορεύσουν και δια του νόμου. Από τότε, ελάχιστες χώρες έχουν ακολουθήσει την παραίνεση αυτή της Ε.Ε.

Kυβέρνηση εχθρική στους ΛΟΑΤΚΙ

Το καλοκαίρι του 2020, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να περάσει νομοθεσία που θα απαγορεύει τις θεραπείες μεταστροφής. Η προσπάθεια είχε αρχίσει το 2018 με αντίστοιχη υπόσχεση της τότε πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Τα εμπόδια, όμως, και οι καθυστερήσεις δεν είχαν τελειωμό…

Μετά από τις πρόσφατες παραιτήσεις τριών συμβούλων της κυβέρνησης για ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα, με αιχμές μάλιστα για «εχθρικό κλίμα», η Ντάουνινγκ Στριτ αποφάσισε σήμερα τη διάλυση της αρμόδιας επιτροπής.

Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την κίνηση αυτή λέγοντας ότι η θητεία της επιτροπής για θέματα ΛΟΑΤΚΙ ούτως ή άλλως θα έληγε τον Μάρτιο του 2021, αλλά δεν έδωσε κάποια άλλη εξήγηση.

Η Τζέιν Όζαν είναι αυτή που έκανε την αρχή στις παραιτήσεις, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις δύο υπουργούς Ισότητας, την Λιζ Τρας και την Κέμι Μπάντενοχ. Οι δύο υπουργοί (η δεύτερη είναι και έγχρωμη) έχουν κατηγορηθεί για «έλλειψη ενδιαφέροντος» και καθυστερήσεις στο ζήτημα της απαγόρευσης των θεραπειών μεταστροφής.

«Είναι υπουργοί Ανισότητας. Δεν καταλαβαίνουν τους ΛΟΑΤΚΙ, ειδικά τους τρανς. Ήμουν στις συναντήσεις μαζί τους και αγνοούν βασικά ζητήματα που αφορούν στις ζωές [των ΛΟΑΤΚΙ], ειδικά των νέων. Δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι η συντηρητική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για τα δικαιώματα της κοινότητας αυτής», είπε χαρακτηριστικά η Όζαν στο Sky News.

Επιπλέον, πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση έκανε πιο δύσκολη την αλλαγή/διόρθωση φύλου για όσους επιθυμούν να προβούν σε τέτοιου είδους επέμβαση, θέτοντας μια σειρά από όρους που θα πρέπει να τηρούνται.

Πάτερ ημών, ας μην είναι γκέι ο Μάικλ

Σε δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα, αν και καταδικάσε τη θεραπεία μεταστροφής ως «αποκρουστική» και «απεχθής», ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «περίπλοκο» το ζήτημα της απαγόρευσης.

Μιλώντας από το Μπέλφαστ, ο ηγέτης των Τόρις δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι θα θέσει εκτός νόμου τέτοιες θεραπείες, παρόλο που θεωρεί το όλο ζήτημα «νομικά περίπλοκο».

Για καλό και για κακό πάντως, ο Τζόνσον φρόντισε να εξασφαλίσει ότι θα τα έχει καλά με την Ευαγγελική Εκκλησία της Βρετανίας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα απαγορέψει τις προσευχές για αλλαγή σεξουαλικών προτιμήσεων!

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στην Ευαγγελική Συμμαχία (Evangelical Alliance), στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «θα επιτρέψει στους ενήλικες να συνεχίσουν την ποιμαντική υποστήριξη (περιλαμβανομένης και της προσευχής), στις εκκλησίες και σε άλλους θρησκευτικούς χώρους, στο πλαίσιο της αναζήτησης του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους».

Ο Τζόνσον πρόσθεσε: «Όπως και εσείς, δε θέλω να βλέπω τους κληρικούς και τα μέλη της εκκλησίας να ποινικοποιούνται για φυσιολογική μη καταναγκαστική δραστηριότητα».

«Η πλήρης απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής θα ήταν «εξαιρετικά προβληματική» για τους ευαγγελικούς Χριστιανούς, καθώς θα μπορούσε να ποινικοποιήσει τις «κοινές εκκλησιαστικές δραστηριότητες», είπε.

Αυτό που μάλλον διαφεύγει στον Τζόνσον και στους πάστορες είναι ότι υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στις βίαιες/καταναγκαστικές και μη πρακτικές θεραπείες αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου.

Για παράδειγμα, ένας πάστορας που ουρλιάζει πάνω από το κεφάλι σου ότι η προσευχή και ο Θεός μπορεί να σε κάνει στρέιτ είναι μια αποτελεσματική, μη βίαιη πρακτική;

Eσωκομματικά πυρά στον Τζόνσον

Το «παραθυράκι» που αφήνει ο Τζόνσον στην Ευαγγελική Εκκλησία προκάλεσε την οργή του κόσμου, καθώς και βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Κρίσπιν Μπλαντ, βουλευτής των Τόρις, κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει τον «παραλογισμό» και τα «συνεχή λάθη» που τον αποξενώνουν από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και «θα καταστρέψουν τη φήμη του». Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο θα προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Αντίστοιχα, και η πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας της Βουλή είπε στη Daily Mirror πως ήταν λάθος η διάλυση της επιτροπής της κυβέρνησης για ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024