Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγαλοφοβία : Τα παράξενα άγχη που ξύπνησε το τεράστιο πλοίο στη διώρυγα του Σουέζ

Μεγαλοφοβία : Τα παράξενα άγχη που ξύπνησε το τεράστιο πλοίο στη διώρυγα του Σουέζ

Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται παραλυτικό φόβο απέναντι στα… μεγάλα αντικείμενα

Όταν η Γκρέις Γκίμπσον είδε για πρώτη φορά μια φωτογραφία του τεράστιου σκάφους, Ever given, που μπλόκαρε τη διώρυγα του Σουέζ, αγχώθηκε πολύ.

Η εικόνα του γιγαντιαίου σκάφους που είχε σφηνώσει στραμμένο στο πλάι στο εσωτερικό της διώρυγας και του μοναχικού εκσκαφέα που προσπαθούσε να του ανοίξει τον δρόμο, φάνηκε παράξενη στους περισσότερους. Το τεράστιο σκάφος έκανε το μηχάνημα να μοιάζει μικροσκοπικό, ανοίγοντας τον δρόμο για αμέτρητα memes. Όμως για την Γκίμπσον, μια 26χρονη από το Λος Άντζελες, ήταν αιτία για τεράστια δυσφορία.

«Σχεδόν μου έπεσε το τηλέφωνο από τα χέρια», θυμάται μιλώντας στον Guardian. Ξέρει ότι ακούγεται αστείο, όμως «αισθάνεται πραγματικά πολύ άβολα» όταν βλέπει τεράστια πλοία γενικότερα. Αιτία για αυτό η φοβία της για τα… βυθισμένα τεχνητά αντικείμενα.

«Απλώς κοιτώντας φωτογραφίες του ή μιλώντας για αυτό, ανατριχιάζω ολόκληρη», εξηγεί. Το εντυπωσιακό σκάφος που είχε μπλοκάρει τη διώρυγα του Σουέζ σχεδόν για μια εβδομάδα, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, απείλησε τα αποθέματα πετρελαίου και… ξύπνησε τις πιο παράξενες φοβίες.

Μεταξύ άλλων, προβλήματα αντιμετώπισαν οι άνθρωποι που πάσχουν από μεγαλοφοβία (φοβία απέναντι στα μεγάλα αντικείμενα), την φοβία της Γκίμπσον, αλλά και φοβία απέναντι στα πλοία και τα ναυάγια.

Ο Κρίστιαν Άντερσον, ένας φωτογράφος από το Σικάγο, συνειδητοποίησε μόνος του ότι έχει μεγαλοφοβία στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Ασχολείται μονίμως με τα κοινωνικά δίκτυα, στα οποία το Ever Given εμφανιζόταν ασταμάτητα επί μια ολόκληρη βδομάδα. Οι εναέριες λήψεις δεν τον ενόχλησαν τόσο. Όμως μετά έμαθε ότι το πλοίο είναι μεγαλύτερο από το Empire State Building και φρίκαρε εντελώς!

«Η σύγκριση των μεγεθών, αυτό μου προκαλεί άγχος».

Οι ψυχίατροι υποστηρίζουν ότι το πλοίο ήταν ικανό να προκαλέσει αμέτρητες παράξενες φοβίες.

Αν και πολλοί άνθρωποι δεν εστιάζουν σε αυτούς τους φόβους, «ίσως αισθανθούν έντονο ή ακόμη και παραλυτικό άγχος όταν εκτεθούν σε τέτοιες εικόνες, βιώνοντας αισθήματα πανικού ή ακόμη και ψυχοσωματικά συμπτώματα», υποστηρίζει ο Τζέιμς Σ. Τζάκσον, ένας ψυχολόγος στο τμήμα ιατρικής του ιατρικού κέντρου του Vanderbilt University. Αν και υπάρχουν ελλιπή δεδομένα γύρω από αυτές τις φοβίες, ο Τζάκσον υποπτεύεται ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αυτές χωρίς να έχουν διαγνωστεί.

Οι άνθρωποι που βιώνουν τη φοβία του Άντερσον, αισθάνονται άγχος απέναντι σε πράγματα όπως οι ανεμόμυλοι και τα ψηλά κτίρια – και σε μεγάλα ζώα όπως οι φάλαινες. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν ένα τεράστιο αντικείμενο εμφανίζεται σε απροσδόκητα σημεία – για παράδειγμα στο κέντρο ενός χωραφιού. Οι ουρανοξύστες του Σικάγο πάντως, δεν τον ενοχλούν, όπως εξηγεί στον Guardian, επειδή είναι… πολλοί μαζί.

Όμως, «αν έβλεπα έναν ουρανοξύστη στη μέση του πουθενά, πιθανότατα θα πάθαινα έμφραγμα».

Η Κέιτ Χόρουϊτς, που επίσης υποφέρει από την ίδια φοβία, αναφέρει ότι «πρόκειται για μια παραλυτική αίσθηση του ότι είσαι μικρός και ότι αυτό θα μπορούσε να πέσει επάνω σου ή να σε κρύψει. Αισθάνομαι ένα κενό και έναν κόμπο στο στομάχι, όπως όταν οδηγώ πολύ γρήγορα πάνω σε έναν λόφο», εξηγεί.

Για την Γκίμπσον, τα αρνητικά συναισθήματα προκαλούνται από αντικείμενα που έχουν βυθιστεί: Φωτογραφίες από ναυάγια, από αγάλματα στον πυθμένα της θάλασσας, φωτογραφίες του Τιτανικού. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν κάνει καταδύσεις.

Την ίδια φοβία έχουν και δυο θείες και ένας θείος της, αν και σε διαφορετικούς βαθμούς.

Κάποτε, το γιοτ των Καρντάσιαν είχε περάσει από ένα κοντινό λιμάνι: «Ήταν πραγματικά τεράστιο. Σκέφτηκα ότι δεν πρέπει να το πλησιάσω».

Ευτυχώς, οι φοβίες αυτές σύντομα θα καθησυχαστούν, αφού με το Ever Given συνεχίζει επιτέλους την πορεία του και σύντομα τα σχετικά memes θα σβήσουν.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024