Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μιανμάρ : «Είμαι έτοιμη να πεθάνω» - Η ιστορία καλόγριας που γονάτισε μπροστά σε στρατιώτες

Μιανμάρ : «Είμαι έτοιμη να πεθάνω» – Η ιστορία καλόγριας που γονάτισε μπροστά σε στρατιώτες

H μοναχή Ann Roza Nu Tawng γονάτισε και, εκλιπαρώντας, είπε στους στρατιώτες: «Παρακαλώ σκοτώστε με. Δεν θέλω να βλέπω ανθρώπους να σκοτώνονται»

Μια καλόγρια που γονάτισε μπροστά από τις ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας στη Μιανμάρ, προκειμένου να σταματήσει να πυροβολούν πολίτες, δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να πεθάνει για να σώσει τη ζωή των διαδηλωτών.

H μοναχή Ann Roza Nu Tawng γονάτισε και, εκλιπαρώντας, είπε στους στρατιώτες: «Παρακαλώ σκοτώστε με. Δεν θέλω να βλέπω ανθρώπους να σκοτώνονται». Όπως μεταδίδει το SkyNews, η κίνηση αυτοθυσίας ήταν μία ύστατη προσπάθεια να σταματήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας του πραξικοπήματος να σκοτώνουν στους πολίτες.

Σε πλάνα από τις 28 Φεβρουαρίου, ακούγεται ένας πυροβολισμός και λίγο μετά από μια καλόγρια περπατά προς τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πολιτεία Kachin.

Η 45χρονη μοναχή Ann Roza είπε στο Sky News ότι πίστευε πως θα πεθάνει, αλλά ήταν έτοιμη να θυσιάσει τη ζωή της για να σώσει άλλους.

Πώς περιγράφει το περιστατικό

Η ίδια μάλιστα περιγράφει στο βρετανικό μέσο όλα όσα έζησε απέναντι στους στρατιώτες.

«Την Κυριακή, ήμουν στην κλινική. Πρόσφερα τις υπηρεσίες μου εκείνη την ημέρα καθώς οι άλλες κλινικές έκλεισαν. Είδα ομάδες ανθρώπων να περνούν. Διαμαρτύρονταν.

» Ξαφνικά είδα αστυνομία, στρατιώτες και ένα κανόνι νερού να ακολουθούν τους διαδηλωτές.

» Τότε άνοιξαν πυρ και άρχισαν να χτυπούν τους διαδηλωτές. Σοκαρίστηκα και σκέφτηκα ότι σήμερα είναι η μέρα που θα πεθάνω. Αποφάσισα να πεθάνω. Έτρεξα προς το σημείο που χτυπούσαν τους διαδηλωτές. Έγινε μπροστά από την κλινική.

» Νόμιζα ότι θα ήταν καλύτερα να πεθάνω εγώ αντί για πολλούς ανθρώπους. Έκλαιγα δυνατά. Ο λαιμός μου πονούσε. Η πρόθεσή μου ήταν να βοηθήσω τους ανθρώπους να ξεφύγουν και να είναι ελεύθεροι να διαμαρτυρηθούν και να σταματήσω τις δυνάμεις ασφαλείας.

Πηγή: SkyNews

»Τους ζήτησα να μην συνεχίσουν να συλλαμβάνουν τους ανθρώπους. Τους παρακαλούσα. Εκείνη τη στιγμή δεν φοβόμουν.Αν φοβόμουν και έφευγα, όλοι θα είχαν πρόβλημα. Δεν φοβόμουν καθόλου. Σκέφτηκα το κορίτσι από το Naypyitaw και το κορίτσι από το Mandalay.

» Σκέφτηκα όλες τις ψυχές που έφυγαν στη χώρα. Ανησυχούσα για το τι θα συνέβαινε και εδώ. Όταν έφτασαν στον σημείο οι αρχές, τους είπα: «Παρακαλώ σκοτώστε με. Δεν θέλω να βλέπω ανθρώπους να σκοτώνονται».

» Φώναζα δυνατά και σταμάτησαν για λίγο. Κάποιος ήρθε και μου είπε «Αδελφή, μην ανησυχείτε τόσο πολύ, δεν πρόκειται να τους πυροβολήσουμε». Αλλά του απάντησα: «Μπορούν επίσης να σκοτωθούν με άλλα όπλα. Μην τους πυροβολείτε. Είναι απλώς διαδηλωτές».

» Στο μυαλό μου δεν πίστευα ότι δεν θα τους πυροβόλησαν. Όπως και σε άλλα μέρη, έχω δει να πυροβολούν και να σκοτώνουν διαδηλωτές».

Πηγή: SkyNews

Συντετριμμένη…

Η μοναχή λέει ότι ο στρατός «δεν είναι οι φύλακες του λαού».

«Οι άνθρωποι δεν είναι ασφαλείς και υπάρχουν βάναυσες νυχτερινές συλλήψεις. Ένιωσα συντετριμμένη όταν είδα το βίντεο μιας μητέρας ενός μικρού να κλαίει δίπλα σε ένα πτώμα. Υποτίθεται ότι μας προστατεύουν, αλλά ο λαός μας πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δεν είναι ασφαλής. Αυτοί (οι δυνάμεις ασφαλείας) συλλαμβάνουν και χτυπούν όσους δεν τους αρέσουν. Τους σκοτώνουν» προσθέτει.

«Δεν υπάρχει κανένας για να προστατεύει το λαό της Μιανμάρ. Οι άνθρωποι πρέπει να αμυνθούν και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον» καταλήγει η μοναχή.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024