Κρούσματα του σαρκοφάγου έλκους Μπουρούλι εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε μη παραθαλάσσια προάστια της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.
Η νόσος προκαλείται από ένα σπάνια βακτήριο, το M. Ulcerans, που καταστρέφει τον ιστό και προκαλεί σοβαρά έλκ σε διάφορα σώματος: από το δέρμα, τους τένοντες και τους μύες, έως τα οστά.
Δυνητικά, εφόσον δεν διαγνωστεί έγκαιρα και δεν ακολουθηθεί θεραπεία με αντιβιοτικά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα πάντως με τις υγειονομικές αρχές στη Βικτόρια, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι προς το παρόν μεγάλος, η νόσος δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο και ο κίνδυνος εξάπλωσής θεωρείται μικρός, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με τσίμπημα εντόμου.
Παρ’ όλα αυτά, τόνισαν, παραμένει άγνωστο πώς και πού οι κάτοικοι των προαστίων της Μελβούρνης προσβλήθηκαν από το βακτήριο: εάν φερ’ ειπείν το κόλλησαν στον τόπο διαμονής τους ή κατά την παραμονή τους σε άλλες παράκτιες περιοχές (κρούσματα αναφέρονται κυρίως σε τοποθεσίες με στάσιμο νερό).
Το βακτήριο έχει επίσης απομονωθεί στα κόπρανα ενός μικρού μαρσιποφόρου Πόσουμ, που ζει στην περιοχή. Ειδικοί πάντως τονίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία μετάδοσης της συγκεκριμένης νόσου από τα θηλαστικά στον άνθρωπο.
«Πρόσφατα, καταφέραμε μέσω της γονιδιωματικής να αποδείξουμε την τοπική μετάδοση του έλκους Μπουρούλι σε προάστια» της Μελβούρνης, λέει ο καθηγητής Τιμ Στίνιαρ του Ιντιστούτου Doherty.
«Ναι, είναι μια ασθένεια που τρώει τη σάρκα, αλλά εξελίσσεται πολύ αργά, μπορούμε να τη θεραπεύσουμε και εάν την εντοπίσουμε νωρίς, δεν προκαλεί σοβαρή λοίμωξη», τονίζει στο αυστραλιανό δίκτυο ABC.
Να σημειωθεί ότι αυτή δεν η πρώτη φορά που αναφέρονται κρούσματα του σαρκοφάγου έλκους στη πολιτεία της Βικτόρια, ενώ έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Αυστραλίας.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας