Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ : Πάνω από 20.000 ψέματα για τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ

Τραμπ : Πάνω από 20.000 ψέματα για τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ - ΗΠΑ: Διαχρονικά, τα ψέματα αποτελούσαν συστατικό στοιχείο στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ. Όπως ισχυρίζεται, όμως, ο ιστορικός Έρικ Όλτερμαν στο νέο του βιβλίο, ο απερχόμενος πρόεδρος έχει μετατρέψει το ψέμα σε καθημερινή υπόθεση

Γιώργος Παυλόπουλος

Ντόναλντ Τραμπ και ψέματα συνήθως πάνε… πακέτο. Ακόμη και οι πλέον αδαείς στα της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών μπορούν να φέρουν παραδείγματα και αποδείξεις για τα ψεύδη που έχει ξεστομίσει ο απερχόμενος πρόεδρος. Δεν χρειάζεται, άλλωστε, να πάνε πολύ μακριά – η επιμονή του στον ισχυρισμό ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών είναι προϊόν νοθείας έχει προκαλέσει κλίμα εμφυλίου σε τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας, όπως φάνηκε και στα πρόσφατα βίαια και αιματηρά επεισόδια.

Σε αυτό το φόντο, ο τίτλος που έχει το νέο βιβλίο του ιστορικού Έρικ Όλτερμαν θα μπορούσε να τα λέει όλα, χωρίς να χρειάζεται επεξηγήσεις: «Το ψεύδος στο κράτος: Γιατί οι πρόεδροι ψεύδονται – και γιατί ο Τραμπ είναι χειρότερος». Στη συνέντευξη που παραχώρησε, όμως, στην Κλερ Πότερ, ο Όλτερμαν αποδεικνύει το πώς ο Τραμπ έχει μετατρέψει το ψεύδος κυριολεκτικά σε καθημερινή πρακτική, χωρίς να έχει αναστολές ή να προσπαθεί να το αποκρύψει.

«Η τομή που κάνει ο Τραμπ είναι ότι δεν τον νοιάζει ότι γνωρίζεις πως λέει ψέματα όταν λέει ψέματα. Ο Λίντον Τζόνσον και ο Ρίτσαρντ Νίξον έλεγαν πολλά ψέματα. Όμως, προσποιούνταν ότι έλεγαν την αλήθεια. Ψεύδονταν υπηρετώντας ένα σκοπό. Ο Τραμπ, αντιθέτως, δεν ψεύδεται ιδιαιτέρως υπηρετώντας κάποιο σκοπό. Και δεν αισθάνεται πως χάνει την αξιοπρέπειά του όταν ψεύδεται», γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του.

Φέρνει, μάλιστα, και το παράδειγμα μιας συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, στη διάρκεια της οποίας διαφώνησαν αναφορικά με τους δασμούς. Όταν ο Τραμπ εξήλθε του χώρου της συνάντησης, παραδέχθηκε χωρίς περιστροφές: «Ναι, του είπα ψέματα».

Πάνω από 20.000 ψέματα

Η καταγραφή της Washington Post – ενός ΜΜΕ που κάθε άλλο παρά καλές σχέσεις είχε με τον Τραμπ στη διάρκεια της προεδρίας του – δίνει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πει πάνω από 20.000 ψέματα! Όσο για τον ρεπόρτερ του CNN, Ντάνιελ Ντέιλ, ο οποίος έχει αποκτήσει ειδικότητα στο να καταγράφει τα fake news των προέδρων, υπάρχουν ψέματα τα οποία ο Τραμπ έχει πει πάνω από 300 φορές!

Φυσικά, η αξία του προαναφερθέντος βιβλίου δεν περιορίζεται στον Τραμπ, καθώς περνά… γενεές δεκατέσσερις πολλούς προκατόχους του για τα ψεύδη που έχουν ξεστομίσει – κάποια από τα οποία είχαν επιπτώσεις στην πορεία ολόκληρης της ανθρωπότητας. «Ο Ρούζβελτ είπε ψέματα για τη Γιάλτα, για τη συμφωνία που συνήψε με τον Στάλιν και για τις υποχωρήσεις που αναγκάστηκε να κάνει προκειμένου να αποκομίσει τη συμφωνία», γράφει και προσθέτει: «Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ουδείς γνώριζε εάν και κατά πόσο η ατομική βόμβα θα λειτουργούσε και πραγματικά θέλαμε οι Ρώσοι να μπουν στον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας».

Αναμφίβολα δε, ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που χαρακτηρίζει όλους σχεδόν τους Αμερικανούς προέδρους έχει να κάνει με τη δημοκρατία. «Διακηρύτταμε πως ήμασταν εκεί για να βοηθήσουμε άλλους λαούς να ανακαλύψουν τον δικό τους τρόπο δημοκρατικής διακυβέρνησης. Στην πράξη, όμως, αισθανόμασταν ότι απειλούμαστε από τη δημοκρατική διακυβέρνηση και, όπου έπαιρνε σάρκα και οστά, την υπονομεύαμε», γράφει χαρακτηριστικά ο Όλτερμαν.

Παραθέτει δε μία από τις θρυλικές ρήσεις του Χένρι Κίσινγκερ: Δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να αφήσουμε μια χώρα να γίνει κομμουνιστική εξαιτίας της ανευθυνότητας των πολιτών της». Τόσο απλά.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024