Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα μυστηριώδες ζευγάρι ανακαλύφθηκε τυχαία σε αναλογικό φιλμ

Ένα μυστηριώδες ζευγάρι ανακαλύφθηκε τυχαία σε αναλογικό φιλμ

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες, εξόχως καλαίσθητες, ανακαλύφθηκαν τυχαία από έναν Ιρλανδό συλλέκτη. Ποιοι εικονίζονται άραγε;

Για σχεδόν 70 χρόνια, ένα φιλμ με εξαιρετικές φωτογραφίες από τις αποδράσεις ενός ζευγαριού στην Σουηδία και την Ιταλία ήταν καταχωνιασμένο σε ένα χάλκινο σεντούκι που έχει αλλάξει αρκετά χέρια όλον αυτόν τον καιρό.

Το φιλμ βρέθηκε το 2015 στην κατοχή του William Fagan, ενός συλλέκτη από το Δουβλίνο, όταν κατέφθασε στο σπίτι του μέσα σε ένα κουτί με μια παλιά φωτογραφική μηχανή Leica του 1935.  Μετά από λίγους μήνες, ο συλλέκτης αποφάσισε, γεμάτος περιέργεια, να προβάλει το φιλμ με την καθοδήγηση της Mella Travers, φωτογράφου και κατόχου ενός σκοτεινού θαλάμου προβολών στο Δουβλίνο.

Άρχισαν μπροστά στα μάτια τους να ξετυλίγονται όμορφα φωτογραφικά ντοκουμέντα ανθρώπων, αυτοκινήτων, δρόμων. Βέβαια, όλα… ρετρό. Το ενδιαφέρον του Fagan είχε εξαφθεί και αποφάσισε να συνεχίσει να ασχολείται με το εν λόγω υλικό. Ήθελε να τις ξαναδεί και επιχείρησε να τις ψηφιοποιήσει.

Όπως είπε ο ίδιος ο William Fagan «το αποτέλεσμα ήταν μία αποκάλυψη». Του έκανε εντύπωση αυτή «η άγνωστη οικογένεια, οι υπέροχες τοποθεσίες και μια αίσθηση μελαγχολίας που εκπέμπεται από τις φωτογραφίες», ενώ σκέφτηκε πόσο θλιβερό είναι που ο φωτογράφος αυτών των κλικ δεν μπόρεσε, ίσως, ποτέ να δει τα αποτελέσματα των λήψεών του.

Οι φωτογραφίες καταγράφουν ταξίδια του ζευγαριού γύρω από την Λίμνη Como. Είναι 22 στον αριθμό και ο Ιρλανδός συλλέκτης που τις ανακάλυψε θεωρεί ότι είναι τραβηγμένες μεταξύ του 1951 και του 1952. Μια γυναίκα και ένας άντρας δέκα χρόνια μεγαλύτερός της εικονίζονται σε διάφορα στιγμιότυπα των διακοπών τους.

Η αλήθεια είναι ότι ο Fagan έχει αισθανθεί κάπως ένοχος που κοιτά αυτές τις εικόνς, σαν λαθραναγνώστης τους. Ξέρει ότι κατά λάθος έφτασαν στα χέρια του και ότι ίσως θα έπρεπε να ανήκουν στην οικογένεια εκείνων των ανθρώπων, στα παιδιά ή τα εγγόνια τους.

Το μυστήριο είναι το εξής: για ποιον λόγο να τραβήξει κανείς μερικές τόσο ωραίες φωτογραφίες και ύστερα να τις αφήσει σε ένα άθικτο φιλμ. Σαν κάτι να μεσολάβησε και να μην πρόλαβε να το κάνει ή να ξεχάστηκαν εντελώς…

Μέχρι στιγμής οι ιδιοκτήτες της κάμερας και του φιλμ δεν έχουν βρεθεί, παρά το γεγονός ότι έχει δημοσιεύσει τις φωτογραφίες και από πού τις ανακάλυψε.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από τους New York Times.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024