Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος είναι ο δήμαρχος της Αγκυρας που προκαλεί ανησυχία στον σουλτάνο Ερντογάν

Ποιος είναι ο δήμαρχος της Αγκυρας που προκαλεί ανησυχία στον σουλτάνο Ερντογάν

Ο εδώ και δύο χρόνια δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας Μανσούρ Γιαβάς αναδεικνύεται σε σημαντική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης στη χώρα

Δεν έχει συμπληρώσει καλά καλά δύο χρόνια ως δήμαρχος Αγκυρας και ο Μανσούρ Γιαβάς αναδεικνύεται σε μια σημαντική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, καθώς αλλάζει ραγδαία την τουρκική πρωτεύουσα. Κάτι που πρέπει να ανησυχεί τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος τον βλέπει ως αντίπαλο για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Ο 65χρονος Μανσούρ Γιαβάς είναι οπαδός της διαφάνειας. Οι προσκλήσεις για την υποβολή προσφορών στον δήμο μεταδίδονται ζωντανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Γιαβάς ανέλαβε τα ηνία μιας τσιμεντούπολης χωρίς χαρακτήρα και αποφάσισε να την αλλάξει. Είπε αντίο στα παλιομοδίτικα γλυπτά και τις γιγάντιες ρέπλικες δεινοσαύρων που είχε τοποθετήσει σε κεντρικές πλατείες ο προκάτοχός του, στενός συνεργάτης του Ερντογάν. Οπως περιγράφει η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας «Figaro», ο νέος δήμαρχος έχει φτιάξει ποδηλατόδρομους, έχει αναδείξει τα πάρκα της πόλης, προωθεί τις ανανέωσιμες πηγές ενέργειας και αλλάζει όλη την πρωτεύουσα υποστηρίζοντας τη συμμετοχή δημοκρατία. Για τον επισκέπτη αυτής της μεγαλούπολης των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, γράφει η Ντελφίν Μινουί, στα βάθη της Ανατολίας, που ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα το 1923 από τον Κεμάλ Ατατούρκ, για να γεμίσει πρόσφατα από τα υπερβολικά κτίρια των ισλαμο-συντηρητικών του Ερντογάν, οι αλλαγές είναι προφανείς. Και στην επικοινωνία: κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μεταδίδεται ζωντανά από το Internet – κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Τουρκία.

«Επί χρόνια τα προσωπικά συμφέροντα υπερείχαν του δημόσιου συμφέροντος. Ηρθε η ώρα να διορθώσουμε την κατάσταση στην Αγκυρα» διακηρύσσει ο Γιαβάς, ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται. Μάλιστα, σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Akam ο Γιαβάς με 47,7% αναδείχθηκε ως ο πιο ισχυρός υποψήφιος της αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει την προεδρία από τον Ερντογάν, με δεύτερο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης. Οταν μπήκε στο δημαρχείο, δεν βρήκε τίποτα: οι προηγούμενοι είχαν εξαφανίσει τα αρχεία και όλα τα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί. «Οταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου», λέει, «βρήκα χρέος 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανακαλύψαμε ακόμα και ότι το ημιτελές έργο του μετρό δεν είχε πληρωθεί ποτέ και τώρα πρέπει να διαθέσουμε γι’ αυτό 500 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι σήμερα έχουμε ξεκινήσει περίπου 50 έρευνες για διαφθορά».

Ανατροπές

Κι εκείνος είναι αποφασισμένος για αλλαγές. «Πριν από λίγο καιρό 500.000 άτομα παρακολούθησαν ζωντανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την πρόσκληση για υποβολή προσφορών για νέους σωλήνες αποχέτευσης. Φαντάζεστε; Μισό εκατομμύριο άνθρωποι για τις σωληνώσεις. Είναι απίστευτο»! λέει εμφανώς χαρούμενος. Ομως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο. Από τους 25 δήμους της επαρχίας της Αγκυρας οι 19 παραμένουν στα χέρια του κυβερνώντος κόμματος, κάτι που δημιουργεί μεγάλα εμπόδια στην υλοποίηση των σχεδίων του. Η πρόσβαση σε κρατική οικονομική βοήθεια εμποδίζεται από την κυβέρνηση. «Βάζουν εμπόδια στον δρόμο μας, αλλά ο κόσμος πια καταλαβαίνει» λέει.

Γιος ενός εφημεριδοπώλη και μιας μητέρας που τον ενθάρρυνε να σπουδάσει, ο Γιαβάς είναι γέννημα θρέμμα της Αγκυρας και ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των γυναικών. Μια μέρα μια γυναίκα πήγε να του ζητήσει δουλειά στο δημαρχείο. Ο σύζυγός της ήταν αλκοολικός. «Αντί να την προσλάβω, της έδωσα τα κίνητρα να αξιοποιήσει τις δεξιότητές της, ανοίγοντας ένα κιόσκι προσφέροντας φαγητά. Σήμερα λειτουργεί εστιατόριο όπου εργάζονται άλλες 30 γυναίκες» εξηγεί περήφανος ο Γιαβάς.

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024