Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Aφροδίτη : To queer-φεμινιστικό φεστιβάλ προβάλλεται online από την Ταινιοθήκη

Aφροδίτη : To queer-φεμινιστικό φεστιβάλ προβάλλεται online από την Ταινιοθήκη

Ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ έρχονται στις 5 και 6 Δεκεμβρίου.

To queer-φεμινιστικό φεστιβάλ «Αφροδίτη» πραγματοποιείται φέτος διαδικτυακά, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, και φιλοξενείται στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

To φεστιβάλ ξεκίνησε το 2018 στην Αθήνα επιδιώκοντας μια μακροπρόθεσμη σχέση με εγχώριες και διεθνείς ΛΟΑΤΚΙ+ φεμινιστικές κοινότητες.

Μέσα από προβολές καλλιτεχνικών ταινιών, διοργάνωση συζητήσεων και εργαστηρίων το πραγματεύεται τις έννοιες της γειτνίασης, της απόστασης, της σεξουαλικότητας, του σώματος και της οικειότητας στο βαλκανικό πλαίσιο, εστιάζοντας σε θέματα όπως ο εγκλεισμός, ο περιορισμός της μετακίνησης και οι πολιτικές των κλειστών συνόρων, αλλά και τους νέους τρόπους επαφής που αναδύονται μέσα από αυτούς τους περιορισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ αποβλέπει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας queer-φεμινιστικών ομάδων από τις βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Β. Μακεδονία, Τουρκία). Πρόθεση των διοργανωτών είναι, μαζί με καλλιτέχνες και συλλογικότητες, να αναδιαπραγματευθούν το αφήγημα που αφορά στις ιδιαιτερότητες της Βαλκανικής χερσονήσου, το οποίο βασίζεται τόσο σε πολιτισμικά στερεότυπα, όσο και σε αποσπασματικές ιστορικο-πολιτικές συνδέσεις.

Το Sofia Queer Forum είναι ένα εγχείρημα από την Βουλγαρία που διερευνά το φύλο και τη σεξουαλικότητα με τα μέσα της σύγχρονης τέχνης. Η ομάδα Tiiiit! Inc. διοργανώνει το μοναδικό φεμινιστικό φεστιβάλ στη B.Μακεδονία – Prvo pa žensko (Είναι το πρώτο και είναι κορίτσι) και τις δραστηριότητες της πλατφόρμας Matka (Μήτρα) που υποστηρίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση.

Η Alliance Against LGBT Discrimination (Aleanca LGBT) είναι μια αλβανική μη κυβερνητική οργάνωση που οραματίζεται μια ελεύθερη, ανοιχτή και ισότιμη κοινωνία που περιλαμβάνει άτομα όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών και ταυτοτήτων φύλου. Το Pembe Hayat Kuir Fest διοργανώνεται από την Pink Life, την ένωση αλληλεγγύης λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και τρανς ατόμων (ΛOAT) στην Άγκυρα, και αποτελεί το πρώτο queer φεστιβάλ στην Τουρκία.

Επιπλέον στα πλαίσια του φεστιβάλ «Αφροδίτη» πραγματοποιήθηκε ένα ανοιχτό κάλεσμα απευθυνόμενο σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ καλλιτέχνιδες με καταγωγή από τις Βαλκανικές χώρες που ζουν ή έχουν ζήσει στην Ελλάδα.

Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει ταινίες μικρού μήκους, πειραματικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και diy βίντεο που σχετίζονται με τη σεξουαλική βία και τον αγώνα για δικαίωση.

Επίσης προβάλλονται ταινίες που πραγματεύονται τις εμπειρίες της queer μητρότητας, τα φεμινιστικά δίκτυα αλληλεγγύης ως απάντηση στις πατριαρχικές και ρατσιστικές βιαιότητες, καθώς και τη δημιουργία νέων μορφών εγγύτητας στην ψηφιακή εποχή.

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Rosa Luxemburg Athen και του Goethe-Institut Athen.

5 & 6 Δεκεμβρίου
online.tainiothiki.gr
Πληροφορίες: aphroditeproject.org

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024