Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Θ’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Θ’)

Στο κέντρο του ηροδότειου έργου βρίσκεται ο άνθρωπος, ενώ οι όποιες γεωγραφικές παρεκβάσεις συνάπτονται ως επί το πλείστον με τις συνθήκες ζωής του ανθρώπου

Η αξιολόγηση του έργου του Ηροδότου είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Ενδεικτικό επ’ αυτού είναι το γεγονός ότι ο Ηρόδοτος άλλοτε χαρακτηρίζεται ένας κάπως επιπόλαιος αφηγητής ιστοριών, άλλοτε ένας βαθυστόχαστος αναλυτής της ανθρώπινης μοίρας και άλλοτε πάλι ένας ιστορικός που είναι σίγουρος για το σκοπό του.

Ο ίδιος, με τις πρώτες κιόλας λέξεις της εισαγωγικής φράσης του (ιστορίης απόδεξις), αποκαλύπτει την περιοχή όπου γεννήθηκε το έργο του: είναι η άγρυπνη φιλομάθεια που συνόδευε τους ίωνες αποίκους στα μακρινά ταξίδια τους, η έντονη επιθυμία του εξερευνητή-ταξιδιώτη να επισκεφθεί τα ξένα μέρη μόνο και μόνο για χάρη της γνώσης που θα κέρδιζε.

Έτσι, ο Ηρόδοτος τοποθετεί τον εαυτό του μέσα στην παράδοση της ιωνικής εθνογραφίας, αποδεικνύεται δε με ένα μέρος του έργου του συνεχιστής της κατεύθυνσης που είχε χαράξει ο Εκαταίος ο Μιλήσιος.

Το συστατικό αυτό του ηροδότειου έργου αποτυπώθηκε καθαρά στους μεγάλους λαογραφικούς λόγους του —τον αιγυπτιακό, τον σκυθικό και τον λιβυκό—, αλλά και σε μικρότερες εθνογραφικές παρεμβολές, όπως ο μασσαγετικός λόγος στο τέλος του πρώτου βιβλίου.

Όμως, με την εισαγωγική φράση του έργου του, που είχαμε παραθέσει στο τέταρτο κατά σειράν άρθρο για τον Ηρόδοτο (Μέρος Δ’), ο συγγραφέας, επιχειρώντας να καθορίσει το θέμα του, φανερώνει αφενός μεν το πόσο πολύ νιώθει τον εαυτό του σαν ένα διαλεχτό φύλακα της δόξας και διάδοχο του Ομήρου, αφετέρου δε το πόσο πολύ στρέφει το ενδιαφέρον του στον άνθρωπο και τη συμπεριφορά του.

Και σε αυτό ακριβώς έγκειται η διαφορά του από τον Εκαταίο: στο κέντρο του ηροδότειου έργου βρίσκεται ο άνθρωπος, ενώ οι όποιες γεωγραφικές παρεκβάσεις συνάπτονται ως επί το πλείστον με τις συνθήκες ζωής του ανθρώπου.

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Α’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Β’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Γ’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Δ’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Ε’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος ΣΤ’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Ζ’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Η’)

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024