Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα δεδομένα για τις πετρελαιοπηγές του Ερντογάν στη Λιβύη φέρνει στο φως τουρκική έκθεση

Νέα δεδομένα για τις πετρελαιοπηγές του Ερντογάν στη Λιβύη φέρνει στο φως τουρκική έκθεση

Την από μακρού διείσδυση του Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη φωτίζει τουρκική έκθεση, που αποκαλύπτει ότι η παρουσία του τούρκου προέδρου στη χώρα αυτήν της Βόρειας Αφρικής είναι πολύ παλαιότερη από την ανάμειξή του στον εμφύλιο που μαίνεται εκεί και τη σύναψη του διαβόητου τουρκολιβυκού συμφώνου

Την από μακρού διείσδυση του Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη φωτίζει τουρκική έκθεση, που αποκαλύπτει ότι η παρουσία του τούρκου προέδρου στη χώρα αυτήν της Βόρειας Αφρικής είναι πολύ παλαιότερη από την ανάμειξή του στον εμφύλιο που μαίνεται εκεί και τη σύναψη του διαβόητου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της τουρκικής δημόσιας εταιρείας πετρελαίου Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO), η Τουρκία απέκτησε στη Λιβύη πετρελαιοπηγή ύστερα από κρατικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε πριν από μία δεκαπενταετία, το 2005.

Τον τότε διαγωνισμό είχε καταφέρει να κερδίσει ύστερα από εργώδη προσπάθεια και κοστοβόρο λόμπινγκ η TPAO, ειδικότερα δε η θυγατρική αυτής Turkish Petroleum Overseas Company (TPOC), η οποία αναπτύσσει δράση εκτός Τουρκίας.

Η έρευνα για λογαριασμό της Άγκυρας απέδωσε τελικά καρπούς και οδήγησε στην ανακάλυψη κοιτάσματος, ενώ υπήρξαν και νέα κοιτάσματα από διαφορετικές πηγές το 2010.

Στην εν λόγω έκθεση της TPAO αναφέρονται 90 διαφορετικές δραστηριότητες της εταιρείας, μεταξύ αυτών και η επίβλεψη ερευνών από τη θυγατρική TPOC στη Λιβύη.

Εάν συσχετίσει κανείς τα ανωτέρω με το γεγονός ότι οι πετρελαιοπηγές της Τουρκίας βρίσκονται, όλες πλην μιας (αυτής στη λεκάνη της Σύρτης), στα εδάφη που ελέγχονται από τον Σάρατζ, τότε αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο ο Ερντογάν παρέχει απλόχερα την υποστήριξή του σε αυτόν, στο πλαίσιο της σφοδρής εμφύλιας διαμάχης του με τον Χάφταρ.

Είναι πασιφανές ότι ο Ερντογάν, με την ενεργό εμπλοκή του στα ζητήματα της Λιβύης, επιχειρεί αφενός να διασφαλίσει τα εκεί πετρελαϊκά – οικονομικά συμφέροντα της χώρας του και αφετέρου, σε μια δεύτερη φάση, να καταστήσει τη χώρα αυτή δορυφόρο της Τουρκίας.

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024