Αψηφά την ΕΕ η Τουρκία: Το «Γιαβούζ» πέρασε τα Δαρδανέλια
Σε ρότα προς την κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, καθώς σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ πέρασε τα Δαρδανέλια και κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ρότα προς την κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, καθώς σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ πέρασε τα Δαρδανέλια και κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, το «Γιαβούζ» που συνοδευόταν από δύο τουρκικές φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού είναι το δεύτερο στην κυπριακή ΑΟΖ μετά τον Πορθητή.
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το πλοίο είναι σε θέση να τρυπήσει σε βάθος ως και 12.200 μέτρα με την εξέδρα της γεώτρησης στο εσωτερικό του πλοίου να δύναται να φτάσει τα 130τμ.
Πράγματι, όπως αποτυπώνεται στην εφαρμογή παρακολούθησης πλοίων σε πραγματικό χρόνο, marinetraffic, το Γιαβούζ βρίσκεται ανατολικά της Λήμνου και πλέει νότια με ταχύτητα 8,5 κόμβων.
Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ το Γιαβούζ, συνοδεύεται από την φρεγάτα Fatih. Το πλοίο φέρεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ικανό να ολοκληρώσει την γεώτρηση για την οποία πλέει σε διάστημα τριών μηνών.
Αυτά συμβαίνουν μία μόλις ημέρα μετά την προειδοποίηση της ΕΕ για «στοχευμένα» μέτρα κατά της Τουρκίας, κάτι που δείχνει ότι η Άγκυρα όχι μόνο αψηφά τους 28 αλλά είναι διατιθεμένη να κλιμακώσει και άλλο τις παράνομες ενέργειές της στην Αν. Μεσόγειο.
- Νέα επιστολή Δημάρχου για ακαρπία στα εσπεριδοειδή από παγετούς της Άνοιξης
- Το ξενοδοχείο του Banksy στην Βηθλεέμ ανοίγει ξανά «για να διηγηθεί την ιστορία της Παλαιστίνης»
- Ζωντανό αλογάκι Pony σε φάτνη στον Βόλο προκαλεί αντιδράσεις φιλόζωων
- Τέλος τα δωρεάν μικροδέματα από Shein και Temu από στην ΕΕ από 1η Ιουλίου 2026
- Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος στον Πειραιά
- Φενέρμπαχτσε: «Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τα παιχνίδια με Παναθηναϊκό και Εφές»

