Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος Α’)

Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος Α’)

Γεννημένος το 525/524 π.Χ. στην Ελευσίνα από έναν ευγενή γαιοκτήμονα που λεγόταν Ευφορίων, ο Αισχύλος αποτελεί τέκνο της ακμής της Κλασικής Εποχής, των χρόνων που περικλείονται ανάμεσα σε δύο πολέμους, τους Περσικούς και τον Πελοποννησιακό

Γεννημένος το 525/524 π.Χ. στην Ελευσίνα από έναν ευγενή γαιοκτήμονα που λεγόταν Ευφορίων, ο Αισχύλος αποτελεί τέκνο της ακμής της Κλασικής Εποχής, των χρόνων που περικλείονται ανάμεσα σε δύο πολέμους, τους Περσικούς και τον Πελοποννησιακό.

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος όχι μόνον επέφερε το τέλος της υπεροχής της Αθήνας αλλά και συνέτεινε στην παρακμή των δυνάμεων εκείνων που είχαν δημιουργήσει την εποχή του Περικλή, δυνάμεων τις οποίες είχε αποδεσμεύσει, ύστερα από μια περίοδο αργής ωρίμασης, ο δίκαιος αγώνας που είχε κληθεί να διεξαγάγει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να διασφαλίσει την πολιτική και πνευματική ύπαρξή του.

Ο δίκαιος αυτός αγώνας συμπυκνώνεται στα λόγια που βάζει ο Ηρόδοτος στο στόμα του Θεμιστοκλή ύστερα από τη νίκη στη Σαλαμίνα: «Δεν τα κατορθώσαμε εμείς αυτά. Τα έκαναν οι θεοί και οι ήρωες».

Σύμφωνα με μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, τόσο στο Μαραθώνα όσο και στη Σαλαμίνα, όταν κρίνονταν τα πάντα, οι Έλληνες είχαν τη βοήθεια των θεών και των ηρώων: ο Παν και ο ήρωας Έχετλος τούς συνέδραμαν στη μάχη του Μαραθώνα, ενώ στη ναυμαχία της Σαλαμίνας ένοπλοι γίγαντες από την Αίγινα άπλωσαν τα μπράτσα τους πάνω από τα πλοία των Ελλήνων και φώτα μυστηριακά από την Ελευσίνα, την κοιτίδα των μυστηρίων, εξέπεμψαν λάμψη.

Σε άμεση συνάφεια με τα ανωτέρω, εναρμονισμένο πλήρως με το πνεύμα της εποχής που εξετάζουμε, το επιτύμβιο επίγραμμα του Αισχύλου, που αποδίδεται στον ίδιον, δεν αναφέρεται καθόλου στο έργο του, αλλά μόνο στον αγώνα του εναντίον των Περσών: «Τον Αισχύλο, το γιο του Ευφορίωνος, τον Αθηναίο, που πέθανε στη σιτοφόρα Γέλα, σκεπάζει τούτο το μνήμα. Για την πολυθρύλητη ανδρεία του ας μιλήσουν το δάσος του Μαραθώνα και εκείνος που τη γνώρισε, ο Μήδος με την πλούσια κόμη».

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024