Λαγάνα : Τι είναι αυτό το… περίεργο ψωμί της Καθαράς Δευτέρας
Η ιστορία της λαγάνας χάνεται στα βάθη των αιώνων
Spotlight
-
Απόφοιτη Πανεπιστημίου ορκίστηκε ευχαριστώντας την… Άννα Βίσση
-
Ξεσηκωμός για τη Γάζα - Φοιτητές απέκλεισαν το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι
-
«Μόνο ΣΥΡΙΖΑ» – Αποχαιρέτισαν με καπνογόνα τον Κασσελάκη από τους Φούρνους (vid)
-
Η Μασσαλία είναι πάντα μια υπέροχη ιδέα – Μερικά ψαγμένα πράγματα για να κάνετε εκεί
Σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας είναι η περίφημη λαγάνα. Ενα ψωμί διαφορετικό από αυτό που τρώμε όλη τη χρονιά.
Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «λάγανον», μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττεται δηλαδή λαγάνες γίνονται.
Αλλά και ο Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει ότι η λαγάνα είναι “Το γλύκισμα των φτωχών”.
Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Τα αρτοποιεία μένουν ανοικτά τη συγκεκριμένη μέρα, αντίθετα με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά για την παρασκευή και διάθεση λαγάνας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις