Παρασκευή 24 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Κορίνα Λεγάκη μιλά για τη χριστουγεννιάτικη συναυλία της στον αγγλικανικό ναό του Αγίου Παύλου

Η Κορίνα Λεγάκη μιλά για τη χριστουγεννιάτικη συναυλία της στον αγγλικανικό ναό του Αγίου Παύλου

Η Κορίνα Λεγάκη επιλέγει να συμπράξει με τη χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης,

Mια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη συναυλία θα παρουσιάσει η Κορίνα Λεγάκη στην ατμοσφαιρική νεογοτθική αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου.

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο και σε διαφορετικές γλώσσες αλλά και άλλα που υμνούν την ελπίδα, την ειρήνη, την ανθρωπιά και εν τέλει την αγάπη, σε μια βραδιά φωτεινή και γιορτινή, αφιερωμένη σε αυτές τις αξίες που αποτελούν το ουσιαστικό νόημα των Χριστουγέννων: τη χαρά, την καλοσύνη, την λυτρωτική συνύπαρξη της κοινότητας.

Γνωστή για την πολύγλωσση και πολυπολιτισμική της προσωπικότητα, η Κορίνα Λεγάκη επιλέγει να συμπράξει με τη χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης, που αποτελείται από παιδιά διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμικής καταγωγής και αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα  συνύπαρξης ανθρώπων με κοινό τον σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Μαζί της στο πιάνο, στην ενορχήστρωση, στην προσαρμογή και στη διεύθυνση της χορωδίας, ο Θωμάς Κοντογεώργης. Συμμετέχει φιλικά ο ηθοποιός Κωστής Καλλιβρετάκης.

Η Κορίνα Λεγάκη, παρουσιάζει αυτή τη γιορτινή συναυλία λίγο πριν από την έκδοση του νέου της δίσκου σε συνεργασία με τον Νίκο Ξυδάκη και τον Γιώργο Ανδρέου.

Επειδή όλα τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όλων των λαών, σε κάθε γλώσσα, αυτές τις αξίες υμνούν και στηρίζουν. Τραγούδια για το παιδί που ζει μέσα μας, για τη μεγάλη οικογένεια που είναι η ανθρωπότητα.

Θυμηθείτε μια πολύ δυνατή χριστουγεννιάτικη στιγμή που έχετε ζήσει.
Απ’ την πλευρά της μητέρας μου είμαι Σουηδή. Την περίοδο των γιορτών απ’τα μικρά μου χρόνια την έχω περάσει στην πατρική της πόλη, το Linköping. Οι βορειοευρωπαίοι είναι γνωστό πως έχουν πολύ μεγάλη αγάπη για τα Χριστούγεννα -στολίζουν υπέροχα πόλεις και σπίτια και στις εκκλησίες τους χορωδίες (με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου) τραγουδούν υπέροχες χαρμόσυνες μουσικές. Θυμάμαι με νοσταλγία και συγκίνηση να κρατώ το χέρι του Σουηδού παππού μου, καθώς πλησιάζουμε την χιονισμένη και φωτισμένη εκκλησία και αφουγκραζόμαστε τις χορωδίες που έχουν ξεκινήσει τους γιορταστικούς ύμνους. Οι ήχοι αυτοί, ήχοι των πρώιμων παιδικών μου χρόνων, με συνοδεύουν πάντα και η ανάμνησή τους δυναμώνει (μαζί και η νοσταλγία μου) κάθε φορά που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων.

Τι συμβολίζουν τα Χριστούγεννα για εσάς;
Μπορεί να φανεί μια απάντηση «αναμενόμενη» αλλά τα Χριστούγεννα για μένα συμβολίζουν την ελπίδα, την καλοσύνη, την ανθρωπιά -την προσδοκία για ένα καλύτερο για όλους τους ανθρώπους κόσμο.

Τα βιώσατε διαφορετικά μικρή λόγω καταγωγής κατά το ήμισυ από τη Σουηδία; Είχατε ποτέ ρατσιστική αντιμετώπιση;
Παρ’ όλο που, όπως γράφω παραπάνω, έζησα τις γιορτές των Χριστουγέννων στην Σουηδία μέχρι την εφηβεία μου, διατηρώ μια εξίσου συγκινητική αίσθηση κι από τα «ελληνικά» μου Χριστούγεννα. Και βέβαια ποτέ δεν αισθάνθηκα οποιαδήποτε διάκριση ή «ρατσιστικό» υπαινιγμό στην Σουηδία. Είναι σίγουρο ότι πουθενά δεν υπάρχει επί γης παράδεισος, αλλά οφείλω να πω πως η σουηδική κοινωνία είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη και προσεκτική σε όλα όσα αφορούν ανθρώπινες σχέσεις κάθε τύπου και τρόπου.

Ποιο είναι το περιεχόμενο της συναυλίας στην αγγλικανική εκκλησία;
Χριστουγεννιάτικα τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο και σε διαφορετικές γλώσσες αλλά και άλλα που υμνούν την ελπίδα, την ειρήνη, την ανθρωπιά και εν τέλει την αγάπη.

Θα συμμετέχετε τραγουδώντας τραγούδι του Ινγκμαρ Μπέργκμαν σε μια εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του. Τι σας ενώνει με το έργο του;
Ο Μπέργκμαν είναι μια από τις επιδραστικότερες προσωπικότητες της εποχής μας: Σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, βαθύς και ευαίσθητος διανοούμενος, πολίτης του κόσμου. Ως ερμηνεύτρια αναζητώ φωτεινά παραδείγματα για την καλλιτεχνική μου εξέλιξη και εμβάθυνση. Μπορεί να είμαι μουσικός αλλά οι τέχνες είναι όλες τους συγγενικές και συμπληρώνουν η μία την άλλη. Σ’ ένα φιλμ του Μπέργκμαν υπάρχουν, είναι σίγουρο, όλες οι σημαντικές και καίριες ερωτήσεις και απόπειρες απαντήσεων που αφορούν την καλλιτεχνική δράση και την Τέχνη γενικότερα.

Στην συναυλία στην αγγλικανική εκκλησία συμμετέχει η παιδική χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης, που αποτελείται από παιδιά διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμικής καταγωγής. Πως είναι η επαφή με παιδιά τόσο διαφορετικών προελεύσεων?
Στα πρόσωπα των παιδιών αυτών διαβάζει κανείς την περιπέτεια της ύπαρξής τους, την σκληρότητα των λόγων που οδήγησαν στον αναγκαστικό εκπατρισμό τους αλλά και την αισιοδοξία, την ελπίδα, την ανάγκη για αναζήτηση μιας καλύτερης και ασφαλέστερης επιβίωσης. Τα παιδιά, όλα τα παιδιά, δεν είναι μόνο το μέλλον, είναι και ο ειλικρινής (κι αμίλικτος πολλές φορές) καθρέφτης του παρόντος.

Τα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα τραγούδια που θα ακούσουμε στην συναυλία;
Όλα τα τραγούδια που έχω επιλέξει είναι αγαπημένα μου. Όμως, αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω ένα αυτό θα ήταν το σουηδικό «Nu tändas tusen juleljus» της Emmy Köhler γραμμένο το 1898 και το οποίο είναι η έναρξη της συναυλία μας.

Sports in

Super League: Πότε ξεκινάει το πρωτάθλημα για τη σεζόν 2024/2025

Οι αποφάσεις που πήρε το Δ.Σ της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Μαϊου 2024