Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρατάνε το φανάρι

Κρατάνε το φανάρι

Διαιτητές και βοηθοί, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν δίνουν στον Ολυμπιακό, όπως λέγεται στη ποδοσφαιρική αργκό, ούτε τον πυρετό τους. Δεν είναι μόνο τα εργαλεία του παρασκηνίου και του υποκόσμου που κινούν τα νήματα

Τα έχουμε ξαναπεί. Το ποδόσφαιρο είναι ωραίο επειδή ο καθείς μπορεί να πιστεύει και να υποστηρίζει, ό,τι θέλει. Και με την απόλυτη πεποίθηση ότι έχει δίκιο. Για το ίδιο θέμα να ισχύουν και το άσπρο και το μαύρο. Ανάλογα πώς το βλέπει ο καθένας. Ακόμα φωνάζουν στον Ολυμπιακό, για τη διαιτησία στο ματς της Κυριακής στο Περιστέρι. Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη άποψη. Οτι το νικητήριο γκολ του Βούκοβιτς στις καθυστερήσεις ήταν οφσάιντ. Η διαιτησία στη Ελλάδα είναι σαν το Κυπριακό. Δεν λύνεται ποτέ. Κι αν ο ΟΗΕ έχει αποτύχει στη πρώτη περίπτωση, η FIFA στη δεύτερη τα έχει κάνα μαντάρα. Τα σφυρίγματα και οι υποδείξεις το Σαββατοκύριακο ξεπέρασαν κάθε όριο. Η βοηθός Μαρία Δέτση στο Αγρίνιο έπαιζε μόνη της Παναιτωλικό. Oσο υστερούσαν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, τόσο υπερέβαλλε εαυτόν. Ακύρωσε κανονικό γκολ των γηπεδούχων. Αφησε στο τέλος τον Πόνσε σε καθαρό οφσάιντ να σουτάρει για το 2-2.

Πέναλτι

Στο ποδόσφαιρο τα έχουμε δει όλα. Τελικό Κυπέλλου πρωταθλητριών να κρίνεται με πέναλτι έξω από την περιοχή. Μουντιάλ να βάφονται στο αίμα. Το ανθρώπινο λάθος φαίνεται. Ακόμα κι αν είναι εξόφθαλμο. Φαίνεται από τη γενικότερη συμπεριφορά του διαιτητή. Στη προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, θα το πάω ανάποδα. Θα αγνοήσω όλα τα άλλα στο Περιστέρι. Ετσι τα είδαν διαιτητής και βοηθοί, έτσι τα έδωσαν.

Θα σταθώ σε μία και μοναδική φάση. Στο χτύπημα του Γιαννούλη στον Ποντένσε εντός περιοχής, στο 35′. Πέναλτι. Να δεχθώ ότι επειδή ήταν εκτός φάσης ο Ευαγγέλου δεν το είδε. Υπάρχουν όμως κι άλλοι δύο, που η δουλειά τους είναι να βλέπουνε. Ο βοηθός Αλεξέας. Μπροστά στα μάτια του έγινε. Ο τέταρτος ο Ζαχαριάδης. Σύμφωνα με τον κανονισμό οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή τους, έχουν την υποχρέωση να το υποδείξουν στον διαιτητή. Δεν το έκαναν. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.

Εργαλεία

Ειδικότερα ο βοηθός, που είναι μπροστά του. Να μην το είδανε; Αποκλείεται. Για ποιον λόγο και οι δύο έκαναν τα στραβά μάτια; Είναι απλό. Απλούστατο. Επειδή φοβούνται. Για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια.

Διαιτητές και βοηθοί, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν δίνουν στον Ολυμπιακό, όπως λέγεται στη ποδοσφαιρική αργκό, ούτε τον πυρετό τους. Δεν είναι μόνο τα εργαλεία του παρασκηνίου και του υποκόσμου που κινούν τα νήματα. Που έχει ως αποτέλεσμα ακόμα κι ο ΠΑΟΚ με δικό του πρόεδρο στην Ομοσπονδία και το 50% του ΔΣ να διαμαρτύρεται έντονα για τη διαιτησία. Και σε αρκετές περιπτώσεις να έχει δίκιο. Είναι και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Οτι ο Ολυμπιακός είναι το μαύρο πρόβατο. Οτι ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να παίρνει ούτε αυτά που δικαιούται. Σε κάθε αμφισβητούμενη φάση δεν σφυρίζουμε υπέρ του Ολυμπιακού κι είμαστε ΟΚ.

Θελήματα

Κι άλλο παράδειγμα: η φάση που ο αμυντικός του Ατρομήτου πατάει το πόδι του Φορτούνη, ελάχιστα έξω από την περιοχή. Διαιτητές και βοηθός δεν καταλογίζουν το φάουλ που είναι σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση για τους Ερυθρολεύκους. Κι ο Φορτούνης, που εύλογα διαμαρτύρεται, παρατηρείται με κίτρινη κάρτα. Και το ακόμα χειρότερο. Ολα αυτά γίνονται υπό τη μελέτη – επίβλεψη των διεθνών ομοσπονδιών. FIFA και UEFA που υποτίθεται θα φτιάξουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και τη διαιτησία. Οι θεματοφύλακες της νομιμότητας Μέλο Περέιρα και Σία, κρατάνε το φανάρι.

Κάνουν από ρουσφέτια έως θελήματα. Με τους διαιτητές που βγάζουν – βάζουν στον πίνακα. Κι αυτούς που ορίζουν κατά παραγγελία κάθε εβδομάδα. Και να ήτανε μόνο ο Ολυμπιακός που φωνάζει, κομμάτια να γίνει. Δέκα και πλέον ομάδες έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα για τη διαιτησία. Το γεγονός ότι ύστερα από 40 και πλέον χρόνια επανήλθαν οι ξένοι διαιτητές, τα λέει όλα.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024