
«Φρένο» από ΔΝΤ στα σχέδια για κυβερνητικές παροχές
Ξεκίνησε τα «παζάρια» η κυβέρνηση για τις συντάξεις - Δεν δέχονται... κουβέντα οι θεσμοί
Την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει την «βεντάλια» των παροχών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κόβει κάθε συζήτηση για μη περικοπή των συντάξεων.
Στην Αθήνα βρίσκεται η αποστολή του ΔΝΤ και πραγματοποιεί συναντήσεις με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σκοπός του Ταμείου είναι να συλλέξει όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία, ώστε να συντάξει την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα περί τα μέσα Ιουλίου.
Στο μέτωπο των συντάξεων με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν μεσολαβήσουν νέες συμφωνίες σε πολιτικό επίπεδο οι δανειστές θα απαιτήσουν τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου. Στην κυβέρνηση προεξοφλούν πώς οι συντάξεις δεν θα κοπούν.
Άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικός, Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις» επειδή, όπως είπε, «ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός και πετυχαίνουμε τους στόχους των πλεονασμάτων.
Από την άλλη πλευρά οι δανειστές σε καμία περίπτωση έως τώρα δεν έχουν αφήσει με δημόσιες δηλώσεις τους να φανεί ότι υπάρχει τέτοιο περιθώριο. Την ίδια στιγμή, οι επισημάνσεις από διεθνείς αναλυτές του προβλήματος της υπογεννητικότητας και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος εγείρουν ανησυχία για το πώς θα υποδέχονταν σε σκηνικό «καθαρής» εξόδου οι αγορές μια τέτοια εξέλιξη.
Στα εργασιακά τα κυβερνητικά στελέχη βολιδοσκοπούν τους θεσμούς για τη δυνατότητα να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους οι πρώτες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και όχι από το 2019.
Μέχρι την Πέμπτη θα περάσουν από «κόσκινο» η κινητικότητα και οι επικείμενες (ως τον Δεκέμβριο) τοποθετήσεις προσοντούχων διευθυντών και γραμματέων στο Δημόσιο, οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό και στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, η επιτάχυνση πλειστηριασμών και τα «κόκκινα δάνεια».
- Δίκη Predator: Στις 11 Δεκεμβρίου ορίστηκε η έφεση των Ντίλιαν, Χάμου, Μπίτζιου, Λαβράνου
- Το Artemis II πλησιάζει την πιο κρίσιμη ώρα – Μετεωρική επιστροφή με 40.000 χλμ/ώρα
- NN Hellas: Ισχυρές επιδόσεις το 2025 με επίκεντρο τον ψηφιακό της μετασχηματισμό προς όφελος των πελατών και των ανθρώπων της, αλλά και ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας
- Πασχαλινή έξοδος: Καθυστερήσεις σε Αττική Οδό, Κηφισό, Λεωφόρο Αθηνών και Πειραιά
- Προπονητής στην Τσεχία φωτογράφιζε παίκτριες, καταδικάστηκε, όμως συνέχισε να δουλεύει!
- Μόρνος: Τριπλασιάστηκαν τα αποθέματα νερού – Βυθίστηκε ξανά το χωριό Κάλλιο

