Προετοιμασία: 45’ Μαγείρεμα: 1ώρα περίπου

ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα

2 μικρές αρνίσιες συκωταριές (2-2,5 κιλά περίπου)
1 κιλό έντερα καθαρισμένα και πλυμμένα πολύ καλά
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
½ ματσάκι σέληνο
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι καυκαλήθρες
250 ml ελαιόλαδο
2-3 ώριμες ντομάτες ή ½ κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα ψιλοκομμένα
1 κιλό χόρτα ανάμεικτα ψιλοκομμένα
Αλατοπίπερο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χωρίζουμε κάθε συκωταριά ανά είδος (καρδιά, πνευμόνι, συκώτι, γλυκάδι). Κόβουμε κάθε είδος ξεχωριστά σε μακρόστενα κομμάτια (λωρίδες). Κόβουμε τα έντερα σε μήκος 50 πόντων. Κόβουμε τα μυρωδικά (σέληνο, μαϊντανό, καυκαλήθρες) σε κλωναράκια των 10 εκ. περίπου.

Φτιάχνουμε τα γαρδουμπάκια:

Παίρνουμε στο χέρι μια λωρίδα από κάθε εντόσθιο και μια ένα-δυο κλαράκια από τα μυρωδικά μας. Παίρνουμε ένα έντερο των 50 εκ. , το τυλίγουμε γύρω από τις λωρίδες των εντοσθίων και των μυρωδικών και κάνουμε έναν μικρό κόμπο στην μέση. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε το έντερο γύρω γύρω από τα εντόσθια. Όταν τυλιχθεί όλο το στερεώνουμε περνώντας την άκρη του κάτω από ένα άλλο έντερο και το τραβάμε λίγο για να σφίξει. Ετοιμάζουμε έτσι όλα τα γαρδουμπάκια.

Σε μια φαρδιά πλασωτέ κατσαρόλα βάζουμε τα γαρδουμπάκια και τα καλύπτουμε με νερό. Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις ξαφρίζοντας συνεχώς. Έπειτα βγάζουμε τα γαρδουμπάκια και τα ξεπλένουμε καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Πετάμε το νερό της κατσαρόλας, την πλένουμε και την στεγνώνουμε καλά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το λάδι και ροδίζουμε ελαφρώς τα γαρδουμπάκια, τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τα χόρτα και τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τα υλικά μας, και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μείνει με το λάδι του.

ΠΗΓΗ: Γευσιγνώστης