Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ισραηλινή ΜΚΟ ζητά παύση πυρών προς τους άοπλους Παλαιστίνιους

Ισραηλινή ΜΚΟ ζητά παύση πυρών προς τους άοπλους Παλαιστίνιους

Αντιδράσεις προκάλεσε το κάλεσμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Μπε'Τσελέμ, προς τους Ισραηλινούς στρατιώτες για παύση πυρών προς τους άοπλους Παλαιστίνιους

Η αριστερή μη κυβερνητική οργάνωση Μπε’Τσελέμ ξεκίνησε σήμερα (5/4) εκστρατεία, ζητώντας από τους Ισραηλινούς στρατιώτες να μην πυροβολούν άοπλους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα σύνορα με τη λωρίδα της Γάζας τη Παρασκευή (6/4).

Η κίνηση της Μπε ‘Τσελέμ προκάλεσε αντιδράσεις με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, να προειδοποιεί πως όσοι Παλαιστίνιοι πλησιάσουν στα σύνορα θα θέσουν «τη ζωή τους σε κίνδυνο». Επίσης, τόνισε πως: «Όσον αφορά τις εντολές για πυρά, οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν κάθε δραστηριότητα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ ως τρομοκρατική επιχείρηση»

Ο βουλευτής της εργατικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Άμυνας, Αμίρ Περέτζ κινήθηκε σε παρόμοιο ύφος: «Είμαι εντελώς αντίθετος στην έκκληση της Μπε’Τσελέμ. Αναμφίβολα ο στρατός διδάχθηκε απ’ αυτό που συνέβη τη περασμένη εβδομάδα και έχει δώσει τις ανάλογες εντολές».

«Στρατιώτη, οι εντολές για πυρά, που μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο αμάχων οι οποίοι δεν δημιουργούν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, είναι παράνομες», υπoστήριξε η μκο με τη σειρά της.

Το κλίμα είναι τεταμένο μετά τον θάνατο 18 Παλαιστίνιων από την περασμένη Παρασκευή, όπου δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν κοντά στον φράκτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα, στη πρώτη ημέρας της «πορείας της επιστροφής». Η διαμαρτυρία αυτή θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και σκοπεύει στη διεκδίκηση της επιστροφής περίπου 700.000 Παλαιστινίων που είχαν εκδιωχθεί από την γη τους ή είχαν διαφύγει στη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο