App στο κινητό σας ειδοποιεί πότε σας πλησιάζει κουνούπι
Ερευνητές στη Μ. Βρετανία ανέπτυξαν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ότι πλησιάζει κουνούπι. Το σύστημα, που ανιχνεύει το ανεπαίσθητο βούισμα των κουνουπιών, «τρέχει» με τη μορφή εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, έτσι ώστε ο χρήστης να είναι πάντα σε εγρήγορση.
Ερευνητές στη Μ. Βρετανία ανέπτυξαν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ότι πλησιάζει κουνούπι. Το σύστημα, που ανιχνεύει το ανεπαίσθητο βούισμα των κουνουπιών, «τρέχει» με τη μορφή εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, έτσι ώστε ο χρήστης να είναι πάντα σε εγρήγορση.
Αν και ο καθένας θα μπορούσε να αξιοποιήσει το νέο σύστημα, η αρχική ιδέα για την ανάπτυξή του είναι να σώσει ζωές στις χώρες που μαστίζονται από ελονοσία, μια νόσο που μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια.
Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη κουνουπιών, από τα οποία περίπου 50, όλα μέλη της οικογένειας Anopheles, εξαπλώνουν το παράσιτο της ελονοσίας. Καθώς η νόσος εμφανίζει μια νέα αναζωπύρωση διεθνώς, σκοτώνοντας περίπου 445.000 ανθρώπους το 2016 (πάνω από το 90% στην υποσαχάρια Αφρική), αναζητώνται νέοι τρόποι για την καταπολέμησή της.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ειδικεύονται στη μηχανική μάθηση, δημιούργησαν τη νέα εφαρμογή, η οποία λειτουργεί και στα πιο απλά κινητά τηλέφωνα. Αναλύει τους ήχους του περιβάλλοντος, «πιάνει» το θόρυβο των κουνουπιών που πλησιάζουν απειλητικά και βγάζει έγκαιρα ένα προειδοποιητικό σήμα, ώστε ο χρήστης να έχει το νου του και να τα αποφύγει ή να τα σκοτώσει, αν είναι δυνατό.
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «εκπαιδεύθηκε» με βάσεις δεδομένων από ηχογραφήσεις κουνουπιών, ώστε ο αλγόριθμος να μάθει να διακρίνει το βούισμά τους από τους άλλους ήχους. Όπως έδειξαν οι δοκιμές με φθηνά κινητά τηλέφωνα, το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία κουνουπιού σε απόσταση περίπου δέκα εκατοστών. Όταν το τηλέφωνο είναι κοντά σε μέρος που προσελκύει κουνούπια, όπως μια λάμπα, τότε η αποτελεσματικότητά του είναι μεγαλύτερη.
Το επόμενο βήμα θα είναι η βελτίωση της «έξυπνης» εφαρμογής, ώστε να διακρίνει ακόμη και τους διαφορετικούς ήχους των κουνουπιών, προκειμένου να ξεχωρίζει τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία από τα απλώς ενοχλητικά έντομα. Τα διαφορετικά είδη κουνουπιών βουίζουν με διαφορετικό τρόπο. Η συχνότητα του ήχου που βγάζουν, εξαρτάται κυρίως από το πόσο γρήγορα κουνάνε τα φτερά τους (συνήθως γύρω στις 300 φορές το δευτερόλεπτο!). Το διαφορετικό σχήμα των φτερών παίζει επίσης ρόλο.
health.in.gr
- Σομαλία: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των εκλογών στο Μογκαντίσου χωρίς σοβαρά επεισόδια – Η σημασία τους
- «Ήταν ποιητικό» – Έρθα Κιτ, η τραγουδίστρια του «Santa Baby» πέθανε την ημέρα των Χριστουγέννων του 2008
- ΗΠΑ: Η οικογενειακή χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του Τζο Μπάιντεν τραβά την προσοχή… για λάθος λόγο
- «Η Γιουβέντους πάει να πάρει τον Φρατέζι από την Ίντερ»
- Αλλάζει το σκηνικό του καιρού – Από τα Χριστούγεννα με βροχές στην «ψυχρή» και χιονισμένη Πρωτοχρονιά
- Σουηδία: Μία νεκρή και δύο τραυματίες μετά από επίθεση σε σπίτι στην Μπόντεν – Σκότωσε τον δράστη η Αστυνομία