Είναι μια ωραία παράδοση στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο να συνεργάζονται συχνά οι παλαιότερες δυνάμεις του με τις νεότερες και η συνεργασία αυτή να προέρχεται από μια πλήρη κατάφαση των νεότερων προς τις αξίες που εξέφραζαν οι παλαιότεροι – και το αντίθετο, βέβαια.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑgazino αυτή την ωραία παράδοση τιμώντας τελευταία ο Μάνος Καρατζογιάννης και οι συνεργάτες του στο θέατρο Σταθμός, ένωσαν τις δυνάμεις τους με εκείνες της κυρίας Κατερίνας Χέλμη στο έργο της Φωτεινής Τσαλίκογλου «Πατρίδα τώρα – 8 ώρες και 35 λεπτά», αποδεικνύοντας πως όταν το παρελθόν ξαναφρεσκάρεται ως παρόν τότε μόνο το παρόν μπορεί να ατενίζει άφοβα το μέλλον. Με την προϋπόθεση πάντοτε των χαμηλών τόνων, οι οποίοι άλλωστε διέκριναν την κυρία Κατερίνα Χέλμη σε όλη την καλλιτεχνική της διαδρομή και φαίνεται, σε συνδυασμό με το ταλέντο, την παιδεία και την ανησυχία, να υπογραμμίζουν μια κύρια ιδιότητα των νέων καλλιτεχνών του θεάτρου Σταθμός.

Κυρία Χέλμη, πώς αισθάνεται μια ηθοποιός με την πολύ μεγάλη δική σας θεατρική εμπειρία να συνεργάζεται με τόσο νέους, έστω και πολύ ταλαντούχους, ηθοποιούς;
Κατερίνα Χέλμη: «Αν αισθάνομαι μια εκλεκτική συγγένεια με τα παιδιά που παίζουμε μαζί στο έργο της Φωτεινής Τσαλίκογλου «Πατρίδα τώρα – 8 ώρες και 35 λεπτά», είναι ακριβώς γιατί πρόκειται για παιδιά ταλαντούχα. Αλλωστε, και το ίδιο το θέατρο Σταθμός, σε μια περιοχή που παλιά ονομαζόταν «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» – εννοώ την περιοχή του Μεταξουργείου -, είναι ένας χώρος που εμπνέει και όχι μόνο γιατί βρίσκεται στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ. Εχω δει και στο εξωτερικό αντίστοιχα μικρά θέατρα που αποκαλούνται «θέατρα τσέπης», σε δρόμους με ονόματα συγγραφέων, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους γύρω από το θέατρο Σταθμός δρόμους. Μια «γειτονιά των αγγέλων» η γειτονιά μας, με ό,τι κι αν εννοεί ή υπαινίσσεται η φράση αυτή».

Τι σημαίνει, κ. Καρατζογιάννη, να έχετε ανάμεσα στους συνεργάτες σας μια ηθοποιό του βεληνεκούς της κυρίας Κατερίνας Χέλμη;
Μάνος Καρατζογιάννης: «Αναμφίβολα η παρουσία της κυρίας Κατερίνας Χέλμη είναι ξεχωριστή χαρά και τιμή αλλά και ευθύνη για εμάς. Τόσο στη συνείδηση του σιναφιού όσο και του θεατρόφιλου κοινού, αλλά και ευρύτερα ακόμη, είναι ταυτισμένη με το ήθος που εξέφραζε μια άλλη εποχή. Στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου έχει τη δική της ιστορία. Οσον αφορά τον προσωπικό της μύθο, είναι τόση η ζεστασιά, το χιούμορ και η γενναιοδωρία της που θα έλεγα ότι η ίδια δεν τον αντιλαμβάνεται. Σαφέστατα δίπλα της αισθάνεται κανείς ασφάλεια και συγκίνηση».

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο