Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύροι χριστιανοί θύματα εξτρεμιστών μουσουλμάνων

Σύροι χριστιανοί θύματα εξτρεμιστών μουσουλμάνων

Για θρησκευτικούς λόγους το ντοκιμαντέρ «The last supper» ξεχωρίζει ανάμεσα στις οκτώ άγνωστες ιρανικές ταινίες που θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Το χωριό Μααλούλα της Συρίας έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και είναι χριστιανικό. Επί χρόνια οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί του χωριού συνυπήρχαν αρμονικά μιλώντας τα αραμαϊκά, τη γλώσσα που μιλούσε ο Ιησούς Χριστός. Κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία όμως, το χωριό δέχθηκε βάναυση επίθεση από εξτρεμιστές μουσουλμάνους οι οποίοι έκαψαν τις εκκλησίες, λεηλάτησαν τα αρχαία αντικείμενα που βρίσκονταν στα μοναστήρια, βανδάλισαν τις χριστιανικές εικόνες και πήραν ομήρους μοναχές και παιδιά.

Σύμφωνα με το Βήμα αυτό είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «The Last Supper» που γύρισε ο Ιρανός Μοχάμαντ Γκανεφάρντ. Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου το «Last Supper» θα κάνει την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, καθώς θα είναι η ταινία έναρξης των «Ημερών του Ιρανικού Κινηματογράφου στην Αθήνα» που διοργανώνεται στην Ταινιοθήκη ως την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Οι οκτώ ιρανικές ταινίες που θα προβληθούν πραγματεύονται πτυχές της καθημερινής ζωής σε διάφορα μέρη του Ιράν, χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μεγάλη κινηματογραφική δύναμη. Πρόκειται για τις ταινίες «Εδώ χωρίς εμένα» του Μπαχράμ Ταβακολί, «Τόσο απλά» του Σεγέντ Ρεζά Μιρκαριμί, «Πισίνα ζωγραφικής» του Ναζιάρ Μιρί, «Κουράγιο» των Αφσχίν Χασεμί και Μοχσέν Γκαραΐ, «Ενας κύβος ζάχαρης» του Σεγέντ Ρεζά Μιρκαριμί, «Μr Yousef» του Aλί Ραφί και το ντοκιμαντέρ «Τhe Last Supper» που θα ανοίξει το τεραήμερο προβολών παρουσία του σκηνοθέτη.

Η θεματολογία των ταινιών αυτών καλύπτει ευρεία θεματική γκάμα. Οι ταινίες μιλούν για τον ρόλο της γυναίκας στην ιρανική κοινωνία, για τον πόλεμο και για τη νοητική στέρηση. Μια από αυτές που θα προβληθούν είναι μάλιστα εμπνευσμένη από τον «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Γουίλιαμς.

Κανένας από τους προαναφερθέντες σκηνοθέτες δεν είναι γνωστός στην Ελλάδα· ή τουλάχιστον γνωστός όπως είναι ο Τζαφάρ Παναχί, ο Αμπάς Κιαροστάμι, ο Μοχσέν Μαχμαλμπάφ, η Σαμίρα Μαχμαλμπάφ και, φυσικά, το μεγάλο αστέρι των πρόσφατων χρόνων, ο Ασγκάρ Φαραντί.

in.gr

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024