Πρόστιμο από 100 – 500 ευρώ για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων
Με πρόστιμο από 100 ευρώ ως 500 ευρώ απειλούνται όσοι καθυστερούν την υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης. Στην περίπτωση συζύγων επιβάλλεται το μεγαλύτερο πρόστιμο εφόσον ένας από τους δύο υποχρεώνεται στην τήρηση διπλογραφικών βιβλίων.
Με πρόστιμο από 100 ευρώ ως 500 ευρώ απειλούνται όσοι καθυστερούν την υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης. Στην περίπτωση συζύγων επιβάλλεται το μεγαλύτερο πρόστιμο εφόσον ένας από τους δύο υποχρεώνεται στην τήρηση διπλογραφικών βιβλίων.
Συγκεκριμένα, με βάση την εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, τα πρόστιμα επιβάλλονται ως εξής:
α) 100 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση φόρου
β)100 ευρώ, για κάθε παράβαση που ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων
γ) 250 ευρώ, για κάθε παράβαση της σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα
δ) 500 ευρώ, για κάθε παράβαση σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
Σύζυγοι
Επίσης με την ιδια εγκύκλιο ορίζονται τα εξής:
α) Στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής κοινών αρχικών χρεωστικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο, δεδομένου ότι υποβάλλεται μία μόνο δήλωση, το οποίο ανέρχεται:
– σε 100 ευρώ, αν δεν είναι κανένας από τους συζύγους υπόχρεος τήρησης βιβλίων ή σε 250 ή 500 ευρώ, αν ο ένας από τους δύο συζύγους ή και οι δύο σύζυγοι είναι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων, με βάση το απλογραφικό ή διπλογραφικό σύστημα αντίστοιχα. Στην περίπτωση συζύγων που είναι και οι δύο υπόχρεοι τήρησης βιβλίων, ο ένας με βάση το απλογραφικό σύστημα ενώ ο άλλος με το διπλογραφικό, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.
β) Στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής κοινών τροποποιητικώνχρεωστικώ ν δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) έγγαμων, με τις οποίες τροποποιείται ποσό εισοδήματος του ενός από τους συζύγους που δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων ενώ ο άλλος είναι, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.
γ) Στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής κοινών τροποποιητικώνχρεωστικώ ν δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) έγγαμων, με τις οποίες τροποποιείται ποσό εισοδήματοςτου ενός από τους συζύγους που είναι υπόχρεος σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων, επιβάλλεται το πρόστιμο των 250 ή 500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρεί.
δ) Στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής κοινών τροποποιητικώνχρεωστικώ ν δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) έγγαμων, με τις οποίες τροποποιούνται τα εισοδήματακαι των δύο συζύγων, επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο, δεδομένου ότι υποβάλλεται μία μόνο δήλωση, το οποίο ανέρχεται i) σε 100 ευρώ, αν δεν είναι κανένας από τους συζύγους υπόχρεος τήρησης βιβλίων ii) σε 250 ευρώ, αν ο ένας από τους δύο συζύγους είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων με βάση το απλογραφικό σύστημα iii) σε 500 ευρώ, αν ο ένας από τους δύο συζύγους είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων με βάση το διπλογραφικό σύστημα
Στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής κοινών τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) έγγαμων, από τις οποίες δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου (πιστωτικές και μηδενικές δηλώσεις), επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν σύζυγοι είναι ή όχι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων, ενώ το ίδιο ισχύει αν υπάρχει υποχρέωση καταβολής μόνο Τέλους Επιτηδεύματος.
Μαρία Βουργάνα
- Οι ισχυροί γύρω από τον Έπσταϊν: Τραμπ, Κλίντον, Μπάνον σε νέες αποκαλυπτικές φωτογραφίες
- Μεντιλίμπαρ: «Δεν είναι ευχάριστο που ο Ελ Κααμπί θα φύγει για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής»
- Δήλωναν ανύπαρκτα χωράφια στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Σημαίνον στέλεχος της ΝΔ ο φερόμενος αρχηγός του κυκλώματος, Μύρωνας Χιλετζάκης
- Ο Βίμ Βέντερς είναι ο νέος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της Berlinale – «Φωτίζει την αναζήτηση μας για σύνδεση»
- UEFA: Υποβιβάστηκε ο Σιδηρόπουλος από την ελίτ κατηγορία
- Τι οφέλη προσφέρει η ιατρική κάνναβη; Μπορεί και κανένα, δείχνει η βιβλιογραφία
- Χολαργός: Στη φυλακή οι κατηγορούμενοι για την επίθεση κατά του 14χρονου
- Νέα Ιωνία: Χειροπέδες σε οικιακή βοηθό που έκλεβε κοσμήματα από σπίτι ηλικιωμένων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442