H επίσκεψή μου στην Κίνα αφορούσε οικονομικά θέματα, δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ σχετικά με το μέλλον των σχέσεων Μανίλας-Ουάσινγκτον.

«Όπως γνωρίζετε επισκέφθηκα την Κίνα. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η επίσκεψη αφορούσε οικονομικά θέματα και όχι στρατιωτικά. Δεν μιλήσαμε για συμμαχίες» δήλωσε σε Ιάπωνες επιχειρηματίες.

Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να μπει σε αντιπαράθεση με «φίλους και γείτονες», αλλά «ήρθε επιτέλους η ώρα ένας πρόεδρος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μιλήσει με αξιοπρέπεια εκ μέρους του λαού του».

Την περασμένη εβδομάδα ο Ντουτέρτε βρέθηκε στο Πεκίνο από όπου προκάλεσε ταραχή με τις δηλώσεις του. Είπε ότι η χώρα του θα πάρει διαζύγιο από τις ΗΠΑ, ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις με το Πεκίνο.

Τα λόγια του έφεραν σε δύσκολη θέση ακόμα και μέλη της κυβέρνησής του, τα οποία προσπάθησαν να εξηγήσουν και να διευκρινίσουν τις δηλώσεις του.

Στη Μανίλα βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανές τις διμερείς σχέσεις.

Ο Ντάνιελ Ράσελ συναντήθηκε με τον τον ΥΠΕΞ Περφέκτο Γιασάι, για να δηλώσει στη συνέχεια ότι οι «ΗΠΑ παραμένουν σταθερός και αξιόπιστος εταίρος των Φιλιππίνων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ