Λιγότερο ως κίνηση διαφάνειας και περισσότερο ως πρόκληση στον Τραμπ λειτουργεί η δημοσίευση των φορολογικών στοιχείων της Χίλαρι Κλίντον, ο οποίος επιμένει ακόμη να μην θέλει να βγάλει στο φως τις δηλώσεις του.

Η κίνηση της Κλίντον ενισχύει έντονα την πίεση στον Τραμπ, ο οποίος επικαλείται το ότι η Εφορία ακόμη διενεργεί έλεγχο -έστω κι αν η ίδια ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν τον εμποδίζει να δημοσιεύσει τα στοιχεία- και αμύνεται υποστηρίζοντας πως η κίνηση της Κλίντον είναι «αντιπερισπασμός» από την υπόθεση των email.

Νομικά μεν, οι προεδρικοί υποψήφιοι δεν είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύσουν τα φορολογικά τους στοιχεία -όμως είναι κοινή πρακτική τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο τελευταίος προεδρικός υποψήφιος μεγάλου κόμματος που δεν είχε τα είχε δημοσιεύσει ήταν ο Νίξον -δηλαδή, σχεδόν μισό αιώνα πριν.

Η Κλίντον δεν έκρυψε το στόχο της δημοσιοποίσης των δικών της στοιχείων: «Ο Τραμπ δεν έδωσε στο κοινό τις βασικότερες πληροφορίες για τα οικονομικά του, όπως είχε κάνει κάθε υποψήφιος τα τελευταία 40 χρόνια». «Τι θέλει να κρύψει;» ρώτησε χαρακτηριστικά.

Ο μεγιστάνας επικαλείται τον σε εξέλιξη έλεγχο που κάνει η Εφορία στα οικονομικά του. Προηγουμένως πάντως, ήταν η ίδια η Εφορία που είχε παρέμβει στη συζήτηση και είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η διενέργεια ελέγχου «δεν εμποδίζει σε τίποτε έναν φορολογούμενο να δημοσιεύσει τα στοιχεία του».

Η πρώτη απάντηση του Τραμπ μετά την πρόκληση της Κλίντον ήταν να περάσει στην αντεπίθεση: «Η δημοσίευση των στοιχείων δεν είναι τίποτε παραπάνω από απόπειρα αντιπερισπασμού από ένα πρόσωπο που έστησε και στη συνέχεια έσβησε έναν παράνομο ιδιωτικό σέρβερ για email» ανέφερε ο Τραμπ, πετώντας το μπαλάκι στην υπόθεση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Κλίντον όταν ήταν στο ΥΠΕΞ.

Μαζί με την Κλίντον, τα φορολογικά του στοιχεία δημοσίευσε και ο συνυποψήφιός της για την αντιπροεδρία, Tιμ Κέιν. Από την πλευρά του Ρεπουμπλικανών, ούτε ο συνυποψήφιος του Τραμπ Μάικ Πενς έχει δώσει στη δημοσιότητα τις δηλώσεις του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ