Τη Ρωσία δείχνει το ΝΑΤΟ ως υπεύθυνη για την παραπαίουσα εκεχειρία στη Συρία, κατηγορώντας την για συνεχιζόμενη υποστήριξη στους αυτονομιστές με εξοπλισμό και όπλα, όπως και συγκέντρωση στρατευμάτων στην άλλη πλευρά της μεθορίου. «Δεν βλέπουμε άλλη εναλλακτική παρά την τήρηση της συμφωνίας του Μισνκ» υποργαμμίζει η Συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επέκρινε επίσης τους ρωσικούς αιφνιδιαστικούς στρατιωτικούς ελέγχους μαχητικής ετοιμότητας, λέγοντας ότι υπονομεύουν τη σταθερότητα.

«Η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται ξανά και ξανά και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ με θέμα την Ουκρανία. «Η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές με εξοπλισμό και με όπλα. Συγκεντρώνουν επίσης στρατεύματα κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων» δήλωσε.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να αποφασίσουν αυτόν τον μήνα αν θα παρατείνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης.

Ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε επίσης πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα δείξουν τη «σταθερή υποστήριξή» τους στην Ουκρανία υποδεχόμενοι τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο κατά την σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν τον Ιούλιο στη Βαρσοβία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters