Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η δίαιτα μέρα-παρά-μέρα

Η δίαιτα μέρα-παρά-μέρα

Υπάρχει ένα απλό, γρήγορο και επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα που δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα.

Ευφραιμίδη Μαρίλη, φωτό: hauteappetite.com

Αυτό το πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση με τις ακατανόητες δίαιτες, τις εφιαλτικές απαγορεύσεις, τις αμέτρητες σελίδες με το τι, το πόσο και το πότε θα τρώτε. Η δρ. Κρίστα Βαράντι, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και κορυφαία ερευνήτρια στον κόσμο πάνω στην «εναλλασσόμενη νηστεία» (alternate fasting), κατάρτισε τη Δίαιτα Μέρα-Παρά-Μέρα.
Στο βιβλίο της που κυκλοφόρησε πρόσφατα εξηγεί πώς η θεωρία της, αν και απλή, εγγυάται απώλεια βάρους, βελτίωση της υγείας και ανεμπόδιστη απόλαυση του φαγητού. Κάθε δύο μέρες. «Ξεχάστε όλους του κανόνες, τα γραμμάρια, τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε είναι ότι η ζωή σας θα έχει δύο είδη ημερών: τις διαιτητικές (μέρες νηστείας) και τις γιορτινές. Στις μέρες της δίαιτας τρώτε μέχρι 500 θερμίδες. Στις μέρες της γιορτής τρώτε ό,τι θέλετε. Είναι σημαντικό να εναλλάσσονται αυτές οι δύο με προσοχή ώστε να λειτουργήσει η δίαιτα.
Γιατί έχει αποτέλεσμα
Οι μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες της Βαράντι έδειξαν ότι, αντίθετα με αυτό που θα περίμενε κανείς, όταν οι άνθρωποι αφήνονται να φάνε ό,τι θέλουν στις μέρες της γιορτής, συνήθως δεν χάνουν τον έλεγχο. «Όταν ξεκίνησα τη μελέτη, υπέθεσα ότι ένας άνθρωπος καταναλώνει κάθε μέρα 2000 θερμίδες. Τη μέρα της γιορτής θεώρησα ότι φτάνει τις 3500 (δηλαδή 175% της ημερήσιας κατανάλωσης) και την ημέρα της νηστείας πέφτει στις 500 (δηλαδή 25%).
Στο σύνολο τους οι θερμίδες και για τις δύο ημέρες θα είναι 4000 (=3500+500), όσο δηλαδή και αν δεν εναλλάσσονταν οι μέρες (αφού 2000+2000=4000). Άλλα δεν έγινε έτσι στην πραγματικότητα. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα κατανάλωναν μόνο 110% των ημερήσιων θερμίδων τους στη μέρα της γιορτής (δηλαδή 2200) αντί για το 175% (3500) που είχαμε αρχικά προβλέψει. Άρα συνολικά σε δύο μέρες καταναλώνουν 2200+500=2700, δηλαδή πολύ λιγότερο απ’ ό,τι κατανάλωναν πριν τη δίαιτα. Πως συνέβη αυτό; Δεν γνωρίζουμε ακριβώς, αλλά υποψιαζόμαστε ότι έχει να κάνει με συρρίκνωση το στομαχιού ή μία αυξημένη ευαισθησία στα σήματα του κορεσμού».

Όσοι ξεκινούν θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι οι πρώτες 10 μέρες (δηλαδή 5 μέρες δίαιτας) θα είναι δύσκολες. Όπως και να το κάνουμε 500 θερμίδες είναι ελάχιστες για να πεις ότι κοιμάσαι το βράδυ χορτάτος. Για να πεινάει κάνει λιγότερο, η δρ. Βαράντι προτείνει μαύρο καφέ ή μαύρο τσάι κάθε μία έως δύο ώρες. «Συστήνω οι θερμίδες να καταναλώνονται σε ένα γεύμα ή τουλάχιστον σε μικρή χρονική απόσταση ώστε να είναι υπό έλεγχο.
Αν τις μοιράσετε στη διάρκεια της ημέρας, τότε εύκολα θα φτάσετε στις 900 και μετά θα αναρωτιέστε γιατί δεν χάνετε βάρος. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι μοίραζαν τις θερμίδες τους σε μικρά γεύματα στη διάρκεια της μέρας, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρατήσουν τη δίαιτα». Ένας απλός συνδυασμός πεντακοσίων θερμίδων είναι πράσινη σαλάτα με μία κουταλιά λάδι, ψητό στήθος κοτόπουλο και μία φέτα ψωμί.
Τα μειονεκτήματα
Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χάσει κανείς το κουράγιο του τις μέρες νηστείας και να χωθεί μέσα στο ψυγείο. Ή να πεινάει τόσο πολύ την επόμενη μέρα ώστε να φορτωθεί τόσο πολλές θερμίδες ώστε να χαλάσει τη δίαιτα. Από την άλλη, αν η διατροφή σας δεν είναι υγιεινή και δεν παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τότε με τη δίαιτα αυτή τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Αν υποθέσουμε δηλαδή ότι συνήθως παίρνετε 4 από τα 10 διατροφικά στοιχεία που χρειάζεστε, όταν θα τρώτε κανονικά μόνο κάθε δύο μέρες, τότε τα 4 θα γίνουν 2. Και μετά αρχίζουν τα προβλήματα υγείας.
Οι φωρτογραφίες είναι από το blog της Elizabeth Minett (πρώην μοντέλο και νυν influencer) hauteappetite.com.

woman.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024