Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι ψεύτικοι γάμοι κυριαρχούν στην Αργεντινή

Οι ψεύτικοι γάμοι κυριαρχούν στην Αργεντινή

...

O γαμπρός στρώνει το κολάρο του καθώς περιμένει νευρικά. Η νύφη είναι λαμπερή μέσα στα λευκά και καθώς διασχίζει το διάδρομο, κάποιοι επισκέπτες συγκινούνται και σκουπίζουν τα δάκρυα απ’ τα μάτια τους. Άλλοι τραβούν φωτογραφίες με το τηλέφωνό τους και σαν να είναι σταρ του Χόλιγουντ Αλλά πριν το ζευγάρι ανταλλάξει τους όρκους του, ακούγεται μια φωνή κι ένας άντρας κατευθύνεται εμπρός, διακηρύσσοντας την αγάπη του για τον γαμπρό. Η νύφη φεύγει κλαίγοντας, αλλά η τελετή δεν πάει χαμένη γιατί οι δύο άνδρες αποφασίζουν να παντρευτούν.
Θα μπορούσε να είναι μια καταστροφή, αν δεν είχαν όλα σχεδιαστεί προσεκτικά εκ των προτέρων καθώς αυτό ήταν σκηνή από έναν «ψεύτικο γάμο» – την τελευταία τάση στην Αργεντινή.

Με όλο και λιγότερους νέους Αργεντινούς να παντρεύονται, παρέες φίλων μεταξύ 20 και 30 χρονών, πληρώνουν περίπου 50 δολάρια για να παρευρεθούν σε οργανωμένες εκδηλώσεις. «Όλα ξεκίνησαν πριν από 3 χρόνια όταν με την παρέα μου συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είχαμε πάει σε γάμο για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή σχεδόν κανείς παντρεύεται πια», λέει ο 26χρονος αρθρογράφος Martín Acerbi. Έτσι, μαζί με τέσσερις συμφοιτητές του αποφάσισε να οργανώσει ένα ψεύτικο γάμο. Προς έκπληξή τους, η εκδήλωση είχε τεράστια επιτυχία κι ο «ψεύτικος γάμος» έγινε επιχείρηση. Ο Acerbi και οι φίλοι του ίδρυσαν την εταιρεία Falsa Boda, το Νοέμβριο του 2013. Η εταιρεία προσλαμβάνει εταιρίες catering, DJs και νοικιάζει χώρους γαμήλιων δεξιώσεων, διοργανώνοντας τα πάντα όπως ακριβώς σ’ έναν πραγματικό γάμο, εκτός από την ίδια την τελετή. Ηθοποιοί σε ρόλους νύφης, γαμπρού και του τρίτου προσώπου-εραστή που εμφανίζεται απροσδόκητα και με δραματικά αποτελέσματα. «Οι πελάτες μας ζουν όλη τη διασκέδαση ενός γάμου, με κανέναν όμως να δεσμεύεται, ή να ψάχνει κάποιον για να παντρευτεί», λέει ο Acerbi.

Ένας συνηθισμένος «ψεύτικος γάμος» έχει περίπου 600 – 700 επισκέπτες που πληρώνουν, για να δουν μια παράσταση σε στιλ σαπουνόπερας και να διασκεδάσουν σε ένα πάρτι που διαρκεί μέχρι τις έξι το επόμενο πρωί, όπως και στα πάρτι μετά τους αληθινούς γάμους στην Αργεντινή. Οι ηθοποιοί παίζουν ένα διαφορετικό στόρι κάθε φορά, αλλά πάντα κορυφώνεται με τη «νύφη» να πετά το μπουκέτο της στις «καλεσμένες», οι οποίες χαίρονται σαν να ήταν ο γάμος της ξαδέρφης τους. Όπως λέει ο Acerbi, οι γυναίκες είναι εκείνες που αγοράζουν πρώτες τα εισιτήρια.

Ένας επισκέπτης, λέει ότι έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα πραγματικό γάμο, αλλά προσθέτει ότι ο γάμος δεν αφορά τα μέλη της ηλικιακής ομάδας του στο Μπουένος Άιρες. «Είμαι single όπως είναι όλοι οι φίλοι μου και των δύο φύλων. Ο γάμος είναι κάτι που δεν σκεφτόμαστε, καν», λέει. «Είναι μια τυπικότητα που δεν έχει να κάνει με την αγάπη».

Τα στατιστικά στηρίζουν την αντίληψη αυτή καθώς μόνο 11.642 ζευγάρια παντρεύτηκαν στο Μπουένος Άιρες το 2013, ενώ το 1990 είχαν παντρευτεί 22.000. Επίσης δείχνουν ότι οι άνθρωποι παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας γάμου για τις γυναίκες έχει μεγαλώσει από 28 ετών σε 33, ενώ ο μέσος όρος για τους άνδρες αυξήθηκε από 29 ετών σε 34.

Οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές καθορίζουν ότι οι νέοι σήμερα έχουν λίγους πραγματικούς γάμους για να παραστούν, δήλωσε η κοινωνιολόγος Victoria Mazzeo, καθηγήτρια δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της πόλης. «Πρόκειται να βιώσουν κάτι που δεν κάνουν στην πραγματική ζωή πια επειδή είναι γεγονός ότι πολύ λίγοι νέοι άνθρωποι πλέον παντρεύονται»

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι περίπου οι μισοί γάμοι στο Μπουένος Άιρες καταλήγουν σε διαζύγιο με περίπου 6.500 διαζύγια κάθε χρόνο.
Παρά το γεγονός ότι η Αργεντινή είναι μια συντριπτικά καθολική χώρα, οι γάμοι σε εκκλησία είναι ακόμη σπανιότεροι καθώς ο αριθμός έχει μειωθεί κατά 61% από το 1990, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πέρυσι.
«Αυτή η απότομη πτώση δεν σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα ζευγάρια, αλλά σημαίνει πώς λιγότερα περνούν από το ληξιαρχείο» λέει η Mazzeo. «Οι πολιτικοί γάμοι, όμως, βρίσκονται σε άνοδο».

Η έλλειψη αντρών είναι ένα ακόμη πρόβλημα. «Στην πόλη του Μπουένος Άιρες υπάρχουν μόνο 86 άνδρες για κάθε 100 γυναίκες, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες να βρουν σύντροφο», επισημαίνει η Mazzeo.

Από την άλλη πλευρά, δήλωσε επισκέπτης σε ψεύτικο γάμο, οι εικονικές τελετές προσφέρουν ασύγκριτες ευκαιρίες για να γνωρίσουν νέους συντρόφους. «Είναι πιο εύκολο να συναντήσεις κάποιον σ’ ένα ψεύτικο γάμο. Θα πάω και θα συστηθώ ως ξάδελφος του γαμπρού και τα κορίτσια θα παίξουν αμέσως τον ρόλο τους. Είναι σαν ένα παιχνίδι που ο καθένας συμμετέχει», εξηγεί ο «ψεύτικος καλεσμένος».

Πηγή: theguardian.com

gamos.gr

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024