Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σάντρα Φον Ρούφιν: Η κόρη της Β.Λέανδρος προβάλλει το ελληνικό σινεμά

Σάντρα Φον Ρούφιν: Η κόρη της Β.Λέανδρος προβάλλει το ελληνικό σινεμά

Η Σάντρα Φον Ρούφιν, ηθοποιός και κόρη της Βίκυ Λέανδρος, είναι ένα από τα πρόσωπα που βρίσκεται πίσω από το Hellas Filmbox Berlin, ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ ελληνικών ταινιών που διοργανώνεται σε λίγες ημέρες στη γερμανική πρωτεύουσα. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η προώθηση των ελλήνων κινηματογραφιστών στη Γερμανία, η προβολή της χώρας και η κατάρριψη των στερεοτύπων για τους Έλληνες. Η 29χρονη Φον Ρούφιν μιλά στο in.gr για το Φεστιβάλ, την καριέρα της και τη φωτογράφηση που προκάλεσε την αντίδραση του Σταμάτη Κραουνάκη.

Η Σάντρα Φον Ρούφιν, ηθοποιός και κόρη της Βίκυ Λέανδρος, είναι ένα από τα πρόσωπα που βρίσκεται πίσω από το Hellas Filmbox Berlin, ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ ελληνικών ταινιών που διοργανώνεται σε λίγες ημέρες στη γερμανική πρωτεύουσα.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η προώθηση των ελλήνων κινηματογραφιστών στη Γερμανία, η προβολή της χώρας και η κατάρριψη των στερεοτύπων για τους Έλληνες.

Το Hellas Filmbox Berlin λαμβάνει χώρα από τις 21 έως τις 24 Ιανουαρίου, λίγο πριν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Η 29χρονη Φον Ρούφιν μιλά στο in.gr για το Φεστιβάλ -του οποίου είναι συν-διευθύντρια-, την καριέρα της και τη γυμνή φωτογράφηση που προκάλεσε την αντίδραση του Σταμάτη Κραουνάκη.

  • Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το Hellas Filmbox Berlin;

Ήταν μία αντίδραση κατά της αρνητικής εικόνας της Ελλάδας που παρουσίαζαν αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια. Ο συνδυασμός με το πάθος μας για τις ελληνικές ταινίες μάς έκανε ξεκάθαρο το γεγονός ότι ένα κινηματογραφικό Φεστιβάλ αποτελεί τη σωστή επιλογή για να παρουσιάσουμε μία «διαφορετική» Ελλάδα. Την Ελλάδα μέσα από το βλέμμα των κινηματογραφιστών.

  • Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ;

Το Φεστιβάλ ανοίγει με μία φαντασμαγορική τελετή έναρξης με επτά δρώμενα από γνωστούς Γερμανούς και Έλληνες καλλιτέχνες. Πιο σημαντικό: 71 ταινίες θα προβληθούν σε 4 ημέρες – θα γίνουν 35 γερμανικές πρεμιέρες. Θα δούμε αφιερώματα, μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, καθώς και σημαντικές και επιτυχημένες ταινίες, όπως «Η Μικρά Αγγλία», το «Chevalier», το «Medeas». Μία ποικιλία ταινιών για την κρίση, από «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» ή το «Bread and Olives». Η προσφυγική κρίση αποτελεί, φυσικά, άλλο ένα σημαντικό στοιχείο στο πρόγραμμά μας. Επίσης, προβάλλουμε τη «Νονά» του Στέλιου Κούλογλου, ένα ντοκιμαντέρ για την Άνγκελα Μέρκελ. Και πολλά, πολλά άλλα. Οι ταινίες μας καλύπτουν μία ποικιλία σύγχρονων θεμάτων, γεγονός που κάνει το Φεστιβάλ πολύ σύγχρονο.

  • Πώς ένα ελληνικό φεστιβάλ μπορεί να αλλάξει τη γνώμη κάποιων Γερμανών για την Ελλάδα, η οποία μπορεί να έχει βασιστεί σε στερεότυπα που παρουσιάζει και ο Τύπος;

Η τέχνη είναι έκφραση και μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα όπως τα όπλα. Ο κινηματογράφος είναι ένα ισχυρό μέσο. Οι ταινίες του Φεστιβάλ δείχνουν τόσο πολλές πλευρές τις Ελλάδας, τόσες πολλές προσωπικές ιστορίες για την πραγματικότητα της κρίσης που απέχουν πολύ από τις εικόνες και τα κλισέ που έχουν δημιουργήσει ορισμένα μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω πραγματικά ότι οι ταινίες έχουν την δύναμη να «κάνουν» κάτι στους θεατές –το τι ακριβώς εξαρτάται από κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Το κινηματογραφικό βλέμμα στην πραγματικότητα είναι η πιο ακριβής αναπαράσταση του κόσμου.

  • Το Φεστιβάλ επιθυμεί, επίσης, να καθιερώσει έναν δημιουργικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Μπορείς να μας πεις περισσότερα γι’ αυτό;

Το Hellas Filmbox θα είναι μία πλατφόρμα όπου Έλληνες κινηματογραφιστές θα μπορούν να συναντούν ανθρώπους της γερμανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας σε αρκετές περιπτώσεις στη διάρκεια του Φεστιβάλ. Για παράδειγμα, τα μέλη της κριτικής μας επιτροπής είναι έμπειροι και αναγνωρισμένοι κινηματογραφιστές, παραγωγοί, casting director, οι οποίοι ανυπομονούν να γνωρίσουν Έλληνες κινηματογραφιστές και να δουν τις ταινίες τους. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για Έλληνες και Γερμανούς κινηματογραφιστές από διεθνούς φήμης σκηνοθέτες, όπως ο Τζέιμς Χρυσάνθης από το Λος Άντζελες και ο Μάικλ Κάστενμπαουμ από τη Νέα Υόρκη.

  • Πώς αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;

Όταν ήμουν παιδί έπαιζα σε πολλές θεατρικές παρατάσεις στο σχολείο. Μου πήρε, όμως, λίγο χρόνο να ωριμάσω και μόνο όταν τελείωσα το Μάστερ μου στην σύγχρονη ιστορία και την ιστορία της τέχνης πήγα σε σχολή υποκριτικής και έγινα ηθοποιός.

  • Θα ήθελες να πρωταγωνιστήσεις σε μία ταινία στην Ελλάδα;

Ναι! Πραγματικά θα το ήθελα πάρα πολύ! Μου αρέσει να συμμετέχω σε ταινίες που αγγίζουν τους ανθρώπους, που εκφράζουν μία οπτική που υποστηρίζω, που αποκαλύπτουν ιστορίες που πρέπει να ακουστούν και να ιδωθούν. Επίσης, το κρυφό όνειρό μου είναι να πρωταγωνιστήσω σε ένα ιστορικό δράμα εποχής, όπως η Μαρία Αντουανέτα ή η Ελισάβετ.

  • Πρωταγωνιστείς στο The Penal Colony, μία ταινία που σχετίζεται με την υπόθεση των Pussy Riot. Μπορείς να μας πεις περισσότερα γι’ αυτό;

Πρόκειται για μία πολιτική ταινία που βασίζεται στις εμπειρίες της Νάντια Τολοκονίκοβα των Pussy Riot σε ρωσική φυλακή. Παίζω μία νεαρή κρατούμενη που υφίσταται σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, αλλά παλεύει και διεκδικεί τα δικαιώματα της.

  • Η μητέρα σου, Βίκυ Λέανδρος, σού δίνει συμβουλές για την καριέρα σου;

Για μένα η Βίκυ Λέανδρος είναι απλά η μητέρα μου. Τη λατρεύω σαν άνθρωπο, γυναίκα, μητέρα και φυσικά σαν καλλιτέχνη. Επομένως, εκτιμώ απίστευτα τις απόψεις της και της είμαι ευγνώμων για την στήριξη της.

  • Πρόσφατα φωτογραφήθηκες γυμνή, έχοντας κάνει body painting την ελληνική σημαία. Ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αυτή και τι έχεις να πεις για την κριτική που σου έκανε ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης;

Επρόκειτο για μία φωτογράφηση για το πόστερ του Φεστιβάλ και ήταν μία συνεργασία ανάμεσα στον body artist Τζόνι Νταρ και τον φωτογράφο Ντομ Κιχότε. Ήταν μία συνάντηση καλλιτεχνών που ήθελαν να εκφραστούν για την Ελλάδα και να δείξουν «τη γυμνή αλήθεια για την Ελλάδα». Αυτό είναι και το μότο του Φεστιβάλ, το οποίο ελπίζουμε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μέσα από τις ταινίες. Η τέχνη είναι έκφραση και για εμάς αυτός ήταν ο σωστός τρόπος να εκφραστούμε. Ωστόσο, σέβομαι απόλυτα την άποψη του Σταμάτη Κραουνάκη. Η σημαία που και οι δύο μας αγαπάμε ως εθνικό θησαυρό, μοιάζει να έχει διαφορετικό αντίκτυπο στον καθένα μας. Αυτή η σημαία είναι κομμάτι μου, κομμάτι από τις ελληνικές ρίζες μου και όχι ένα αφηρημένο σύμβολο.

  • Έχεις δηλώσει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση μέσω της τέχνης. Πώς πιστεύεις ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί;

Το να καταπολεμήσουμε την κρίση μέσω της τέχνης είναι ένας από τους πολλούς τρόπους να αντιμετωπίσει κανείς αυτή την περίπλοκη, δύσκολη και υπερβολικά σκληρή κατάσταση. Ως πρώτο βήμα, το Φεστιβάλ προσπαθεί να επιτύχει την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό και την κατανόηση για το τι σημαίνει για τους Έλληνες η κρίση σε καθημερινό επίπεδο –και το κάνει μέσα από τις ταινίες. Θέλουμε να ακουστεί η φωνή των ελλήνων κινηματογραφιστών και να πιστέψει ο κόσμος στα δυνατά μηνύματα που αυτοί παραδίδουν.

* Το Hellas Filmbox Berlin θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο από τις 21 έως τις 24 Ιανουαρίου. Τα credit της φωτογραφίας με την ελληνική σημαία είναι: Φωτογράφος: Dom Quichotte, Καλλιτεχνική διεύθυνση και Body Artist: Johny Dar, Μαλλιά και Μακιγιάζ: Johanna Rosskamp, Ηθοποιός: Sandra von Ruffin.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νότιγχαμ Φόρεστ: «Να δοθούν στη δημοσιότητα οι συζητήσεις των διαιτητών»

Η Νότιγχαμ Φόρεστ με ανακοίνωσή της ζητάει να δοθούν στη δημοσιότητα οι συζητήσεις των διαιτητών στο χθεσινό παιχνίδι με την Έβερτον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024