Στο σοβαρότερο συμβάν μετά τον τερματισμό της σύρραξης του 1994 για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγόρησε τις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο που ανήκει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Νεκροί είναι οι τρεις επιβαίνοντες του ελικοπτέρου, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, διαφιλονικούμενου θύλακα που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν και ελέγχεται από τους Αρμένιους.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό αυτού του είδους μετά την κατάπαυση του πυρός που έθεσε τέλος στον πόλεμο για τον μικροσκοπικό ορεινό θύλακα στο Νότιο Καύκασο, όπου η ένταση έχει αρχίσει και πάλι να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ Ντ.Μπαπαγιάν δήλωσε πως το επεισόδιο «δεν επηρεάζει τη δύναμη και το σθένος των πολιτών και θα συνεχίσουν τη μάχη εναντίον του αντιπάλου για χάρη της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της χώρας».

Ο ίδιος δήλωσε πως οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χτύπησαν το ελικόπτερο από πίσω ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. Το μαχητικό Mi-24 δεν ήταν οπλισμένο, βάσει των δηλώσεων του Ντάβιντ Μπαμπαγιάν που επικαλείται το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων Armenpress.

Η Αρμενία αναφέρει ότι η κατάρριψη σημειώθηκε στον ενάεριο χώρο του ανατολικού τομέα της μεθορίου Καραμπάχ-Αζερμπαϊτζάν.

Το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε ότι κατέρριψε ελικόπτερο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ