Μεσίστιες σημαίες στη Γαλλία και συγκεντρώσεις για τον Ερβέ Γκουρντέλ
Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη Γαλλία και διοργανώνεται σειρά συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων στη μνήμη του Ερβέ Γκουρντέλ, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο στην Αλγερία στα χέρια τζιχαντιστών που διακηρύσσουν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (IS). «Είμαστε και εμείς βρωμεροί Γάλλοι» δηλώνουν προσωπικότητες της μουσουλμανικής κοινότητας απαντώντας στις απειλές των τζιχαντιστών. Διαδήλωση το απόγευμα έξω από το τέμενος του Παρισιού.
Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη Γαλλία και διοργανώνεται σειρά συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων στη μνήμη του Ερβέ Γκουρντέλ, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο στην Αλγερία στα χέρια τζιχαντιστών που διακηρύσσουν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (IS).
Η Γαλλία -η οποία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στους δημόσιους χώρους, τα δίκτυα μέσων μαζικής μεταφοράς, τα μεγάλα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα- συνεχίζει ταυτόχρονα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, όπου πραγματοποίησε την Πέμπτη νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (IS).
Σε μία σπάνια κίνηση, ο πρόεδρος του γαλλικού Συμβουλίου του μουσουλμανικού δόγματος Νταλίλ Μπουμπακέρ κάλεσε «τους μουσουλμάνους και τους φίλους τους» να συγκεντρωθούν το απόγευμα της Παρασκευής έξω από το Τέμενος του Παρισιού για να καταγγείλουν τη «βάρβαρη και αιματηρή τρομοκρατία» του Ισλαμικού Κράτους.
Στην εφημερίδα Le Figaro, προσωπικότητες της μουσουλμανικής κοινότητας υπογράφουν άρθρο στο οποίο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα του IS, δηλώνοντας σε απάντηση των απειλών των τζιχαντιστών: «Είμαστε και εμείς ‘βρωμεροί Γάλλοι’».
Με τη φράση αυτή απαντούν στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είχε καλέσει τη Δευτέρα τους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο να σκοτώσουν «άπιστους» και «κυρίως τους κακούς και βρωμιάρηδες Γάλλους», δύο ημέρες πριν αποκεφαλίσουν τον Ερβέ Γκουρντέλ.
Ανάμεσα στους υπογράφοντες το άρθρο είναι ο μουφτής του Μεγάλου Τεμένους της Λιόν Κάμελ Καμπτάνε, ο διευθυντής της εβδομαδιαίας έκδοσης Jeune Afrique Μαρουάν Μπεν Γιάχμεντ και η Μπαριζά Χιάρι, γερουσιαστής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Την επομένη ενός πρώτου φόρου τιμής στο Σεν-Μαρτέν-Βεζουμπί, χωριό στην ενδοχώρα της Νίκαιας όπου 800 άνθρωποι πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία μέχρι το γραφείο οδηγών που ίδρυσε ο Γκουρντέλ, συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί έξω από δημαρχεία όπως του Βιλερμπάν, στην ανατολική Γαλλία και της Βαν, στη δυτική, με τη συμμετοχή βουλευτών.
Μία ακόμη έκκληση για συγκεντρώσεις στο Παρίσι και σε πολλές ακόμη πόλεις όπως στη Νάντη, τη Λιόν, το Μονπελιέ, την Εξ-αν-Προβάνς, έχει απευθυνθεί μέσω των μέσω κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι διοργανωτές.
Η οικογένεια του Ερβέ Γκουρντέλ ζήτησε οι συγκεντρώσεις να διεξαχθούν με «αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση».
«Δεν θα ανεχτούμε λόγια μίσους, πρόκλησης και πολιτικής, απ΄όπου κι αν προέρχονται. Δεν θέλουμε να πάρουν το λόγο βουλευτές» αναφέρουν.
Οι συγγενείς υπογραμμίζουν τη μεγάλη αγάπη του «ανοικτού» αυτού ανθρώπου για την ορειβασία, το βουνό και το Μαγκρέμπ που τον οδήγησαν στον εθνικό δρυμό της Καμπυλίας στην ανατολική Αλγερία. Εκεί απήχθη την Κυριακή από την οργάνωση Τζουντ αλ-Χιλάφα, η οποία έχει διασυνδέσεις με το IS και την Τετάρτη έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του.
Απέναντι στην απειλή αυτή, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία θα «κλιμακώσει την στήριξη των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης που πολεμούν σήμερα τις τζιχαντισιτκές οργανώσεις και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο Ιράν για να αποδυναμώσει» το IS.
Το Συμβούλιο Άμυνας ενίσχυσε προληπτικά τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα. Το υπουργείο Εξωτερικών προσέθεσε ακόμη 10 χώρες (ανάμεσά τους Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες) στον κατάλογο των 40 πλέον χωρών όπου οι Γάλλοι καλούνται να επιδεικνύουν «μέγιστη προσοχή».
Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την υποστήριξή του στη δέσμευση της Γαλλίας κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Η Γαλλία πρέπει να είναι ενωμένη όταν η εθνική ασφάλεια διακυβεύεται» δήλωσε.
Και άλλες πρωτοβουλίες αναμένονται το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες ύστερα από απόφαση της προεδρίας της Δημοκρατίας. Στη Λιόν ο μουφτής του Μεγάλου Τεμένους θέλει να οργανώσει μεγάλη διαθρησκευτική συγκέντρωση την 1η Οκτωβρίου «για να αντιταχθεί στη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Δύο ελικόπτερα που μετέφεραν ασθενείς φέρεται να συγκρούστηκαν πάνω από το Νιου Τζέρσεϊ [βίντεο]
- Σουρινάμ: Άνδρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου εννέα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά του
- ΚΕΔ: Χάνει και το αβαντάζ των ξένων διαιτητών
- Τα δύο γεγονότα που «σκοτείνιασαν» τα Χριστούγεννα του Καρόλου Ντίκενς
- Σουηδία: Ένας 12χρονος φέρεται να πήγε σε άλλη πόλη για να εκτελέσει συμβόλαιο θανάτου – Σκότωσε έναν 21χρονο
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 2 Ιανουαρίου
