Οργισμένη για την επιλεκτική χρεοκοπία που ήρθε μετά από την αποτυχία των συνομιλιών για τα κερδοσκοπικά funds, η Αργεντινή κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κατάσταση, αποκαλώντας τον αμερικανό διαμεσολαβητή «ανίκανο».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής, Χόρχε Καπιτανίτς, δήλωσε ότι το Μπουένος Άιρες εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια στη Χάγη για την υπόθεση.

Η χώρα τελεί υπό επιλεκτική χρεοκοπία, καθώς δεν μπορεί -λόγω δικαστικής απόφασης- να πληρώσει 539 εκατ. δολάρια στους κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων. Τα χρήματα υπάρχουν, βρίσκονται ήδη σε αμερικανικές τράπεζες, αλλά για να τα εισπράξουν οι δικαιούχοι, η κυβέρνηση πρέπει να βάλει άλλο 1,5 δισ. δολάρια για τους κατόχους των funds, κάτι που δεν συνέβη.

Η Αργεντινή έχει χαρακτηρίσει «αρπακτικά» τους κατόχους των ομολόγων, λέγοντας ότι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την κρίση χρέους της χώρας για να αποκομίσουν κέρδη.

Ο Καπιτανίτς δήλωσε ότι εάν ένα τρίτο μέρος αγοράσει το χρέος από τους κατόχους ομολόγων, αυτό δεν θα αποτελούσε παραβίαση της ρήτρας RUFOS, η οποία υπήρξε μεγάλο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τη ρήτρα, η Αργεντινή δεν μπορεί να κάνει προσφορές ανώτερες από αυτές των ‘κουρεμάτων’ του 2005 και του 2010, γιατί αυτό θα οδηγούσε, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, σε «ένα τσουνάμι δικαστηρίων εις βάρος της Αργεντινής για την είσπραξη δισεκατομμυρίων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ