Επίσκεψη-αστραπή στην Ουκρανία θα πραγματοποιήσει ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να συναντηθεί με την μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν θα φθάσει το απόγευμα της Δευτέρας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, προκειμένου να συναντηθεί με τον μεταβατικό πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, εκπροσώπους κομμάτων και περιφερειών.

«Ο Τζο Μπάιντεν θα «συζητήσει σχετικά με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να συμβάλει στη σταθεροποίηση και την ενίσχυση της οικονομίας της Ουκρανίας και να βοηθήσει την Ουκρανία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος, στην αποκέντρωση, στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς και στη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών την 25η Μαΐου» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε ανήμερα του Πάσχα στο Σλαβιάνσκ, ξεκαθαρίζοντας -κυρίως προς τη Μόσχα- ότι είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα για το ποιοι ευθύνονται.

Στην ανατολική Ουκρανία μεταβαίνει και ο υπουργός Εσωτερικών για να επιθεωρήσει τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς, τη στιγμή που αυτονομιστής ηγέτης καλεί τον Βλ.Πούτιν να στείλει δυνάμεις «διατήρησης της ειρήνης για να προστατεύσουν τον πληθυσμό από τους φασίστες».
{{{ map }}}
Ανήμερα του Πάσχα σημειώθηκε το πιο αιματηρό επεισόδιο στην Ουκρανία από την έναρξη της κρίσης, με τη Ρωσία να κατηγορεί τον ακροδεξιό Δεξιό Τομέα για την ένοπλη επίθεση σε φυλάκιο φιλορώσων αυτονομιστών και τους Ουκρανούς εθνικιστές να κατηγορούν από την πλευρά τους τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις.

Τη Δευτέρα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παραβιάζει τη Συμφωνία της Γενεύης.

«Γίνονται βήματα –πάνω από όλα από εκείνους που άρπαξαν την εξουσία στο Κίεβο- που όχι μόνο δεν τηρούν αλλά παραβιάζουν βάναυσα τη συμφωνία της Γενεύης» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters