Συνήγορος του Πολίτη: Μεγάλο πρόβλημα το αυστηρό καθεστώς είσπραξης οφειλών
Η αυστηροποίηση του τρόπου είσπραξης των οφειλών, είτε πρόκειται για φορολογικές, είτε για ασφαλιστικές, αναδεικνύεται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες συρρίκνωσης μιας σειράς δικαιωμάτων των πολιτών, όπως διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη. Σε συζήτηση στη Βουλή επισημάνθηκε ότι ως προς τα χρέη υπάρχει εξαιρετική αυστηροποίηση και εντατικοποίηση του τρόπου είσπραξης των οφειλών από τη διοίκηση, μέχρι και με κατασχέσεις για μικροποσά, που παλαιότερα θα ήταν αδιανόητες.
Η αυστηροποίηση του τρόπου είσπραξης των οφειλών, είτε πρόκειται για φορολογικές, είτε για ασφαλιστικές, αναδεικνύεται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες συρρίκνωσης μιας σειράς δικαιωμάτων των πολιτών. Πρόκειται για διαπίστωση του Συνηγόρου του Πολίτη, για την οποία έγινε εκτενής συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Τόσο η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, όσο και οι βοηθοί συνήγοροι, αναφέρθηκαν στο ζήτημα αυτό, επισημαίνοντας ως προς τα χρέη ότι υπάρχει εξαιρετική αυστηροποίηση και εντατικοποίηση του τρόπου είσπραξης των οφειλών από τη διοίκηση, μέχρι και με κατασχέσεις για μικροποσά, που παλαιότερα θα ήταν αδιανόητες.
Στο πλαίσιο των διαπιστώσεων αυτών, χαρακτηριστική είναι η επισήμανση ότι οι πολίτες που προσφεύγουν με αναφορές τους στον Συνήγορο, ενημερώνουν κυρίως για προβλήματα που αντιμετώπισαν σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Επίσης ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα κατασχέσεων και πέραν του ακατάσχετου ορίου.
Η επιτροπή Θεσμών ενημερώθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη ότι εδώ και 4-5 μήνες έγινε παρέμβαση στον υπουργό Οικονομικών σχετικά με το ακατάσχετο, καθώς αν μοναδικό εισόδημα είναι αυτό που προέρχεται από ενοίκιο, δεν εμπίπτει στις διατάξεις για το ακατάσχετο όριο, αλλά δεν έγινε δεκτή η πρόταση του Συνηγόρου, με συνέπεια πολλοί πολίτες χωρίς σύνταξη, ασφαλιστικά επιδόματα, αλλά με μόνο ένα ενοίκιο να μην προστατεύονται.
Προβληματικό χαρακτήρισε ο Συνήγορος του Πολίτη και το γεγονός ότι από το 2011 υπάρχει νόμος που καθιερώνει αντικειμενική ποινική ευθύνη για χρέη στο Δημόσιο.
Το θέμα είχε θέσει ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ίσως ευρωπαϊκή χώρα που έχει ψηφίσει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο κάποιος πολίτης μπορεί να έχει ποινική ευθύνη επειδή χρωστάει και μόνο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αυστρία: Ορειβάτης άφησε την σύντροφό του «να παγώσει μέχρι θανάτου» σε κορυφή βουνού
- Brain drain στην Apple – Δεκάδες στελέχη αυτομολούν στους ανταγωνιστές
- Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη: Ο μεγάλος όγκος των υδάτων υπερέβη προσωρινά τις δυνατότητες των υποδομών
- Προειδοποίηση για την κακοκαιρία Byron: «Δεν έχει τελειώσει» – Οι επτά περιοχές που θα σαρώσει
- Πληθαίνουν οι ενδείξεις – Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα δείχνει να προστατεύει από την άνοια
- World Athletics: Τέλος στην αδικία των διαδρόμων


