Εκτοπισμό του Κάμερον στην τρίτη θέση και εκτόξευση του ευρωσκεπτικιστικού «Κόμματος της Ανεξαρτησίας» δείχνει δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές που διενεργήθηκε για λογαριασμό της τάμπλοϊντ εφημερίδας Sun.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το YouGov για λογαριασμό της Sun και δημοσιεύεται την Πέμπτη. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τζορτζ Όζμπορν είχε επανεπιβεβαιώσει την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του Λονδίνου με την ΕΕ και έπειτα δημοψήφισμα.

Η πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ενέδωσε στην πίεση του ευρωσκεπτικιστικού τμήματος των βουλευτών του. Φαίνεται όμως, εάν δοθεί βάση στη δημοσκόπηση της Sun, πως η απώλεια απήχησης των Συντηρητικών στους ψηφοφόρους με φόντο την ΕΕ συνεχίζεται.

Έτσι, η δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές βλέπει πρώτη βρετανική δύναμη του Εργατικούς με 32% (28 έδρες από τις σημερινές 15) και δεύτερο το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φαράτζ με 26% (και 23 έδρες, δέκα παραπάνω από σήμερα).

Τρίτοι εμφανίζονται οι Συντηρητικοί του Κάμερον, με 23% και 15 έδρες (από 11). Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες εμφανίζονται να χάνουν όλες τις έδρες τους στην Ευρωβουλή.

Σε δηλώσεις του στη Sun, ο Φαράτζ χαρακτήρισε «εντυπωσιακά» τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Το YouGov υπογραμμίζει πάντως πως η συμπεριφορά των ψηφοφόρων θα ήταν πολύ διαφορετική εάν επρόκειτο για εθνικές εκλογές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ