Αποτελέσματα έρευνας δείχνουν ότι εγκλήματα πολέμου στη Συρία είχαν την έγκριση αξιωματούχων «στα ανώτατα κλιμάκια», ανάμεσά τους και του σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, δήλωσε τη Δευτέρα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι.

Είναι η πρώτη φορά που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εμπλέκει άμεσα τον Μπασάρ Αλ Άσαντ σε εγκλήματα πολέμου.

Η Ν.Πιλάι δήλωσε ότι το γραφείο της διαθέτει λίστα με ονόματα που αναφέρονται στην έρευνα και που φέρεται να έδωσαν την έγκρισή τους για πολύ σοβαρά εγκλήματα.

«Υπάρχει σωρεία αποδείξεων για πολύ σοβαρά εγκλήματα, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι την ευθύνη έχουν αξιωματούχοι «στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνηση, ανάμεσά τους και ο ηγέτης του κράτους» δήλωσε.

Η έρευνα αναφέρει ότι υπάρχουν, επίσης, στοιχεία ότι οι δυνάμεις των ανταρτών στη Συρία ευθύνονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επιτροπή που πραγματοποίησε την έρευνα συστάθηκε στις 22 Αυγούστου 2011 έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και αποστολή της είναι να ερευνά κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία μετά τον Μάρτιο του 2011 και να εντοπίσει τους ενόχους, ώστε να διασφαλίσει ότι θα λογοδοτήσουν.

Η Πιλάι επεσήμανε ότι επιθυμεί να ξεκινήσει μια δικαστική έρευνα «αξιόπιστη σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο», η οποία θα επιτρέψει να δικαστούν οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στον πόλεμο στη Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ξεπερνά τους 125.800, ενώ ο πραγματικός αριθμός εκτιμά ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στη Βρετανία, έκανε έκκληση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν ,«και σε όλους τους ανθρώπους της διεθνούς κοινότητας που έχουν συνείδηση» να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για να τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη που διαρκεί δυόμισι χρόνια.

Το Παρατηρητήριο ανεβάζει τον αριθμό των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο του 2011 σε 6.627.

Εκτός από τους Σύρους, σχεδόν 500 ξένοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους πολεμώντας στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ. Περίπου οι μισοί εξ αυτών προέρχονται από τη σιιτική λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

«Το Παρατηρητήριο ζητεί να γίνουν σοβαρές προσπάθειες (από τη διεθνή κοινότητα) ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Συρία και να βοηθηθεί ο λαός της στη μετάβασή του προς ένα δημοκρατικό κράτος με ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Σύροι υποφέρουν τακτικά από έλλειψη τροφής, την ώρα που εξαιτίας των συγκρούσεων δυσχεραίνεται η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, προειδοποίησε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.

Πρόκειται για μια «συντηρητική εκτίμηση», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Σάιμον Έκλεσαλ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού έκανε έκκληση να δοθούν περισσότερα χρήματα στη Συρία. Συγκεκριμένα, ζητά 86 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 43 εκατομμυρίων που ζητούσε μέχρι τώρα, καθώς έπειτα από δυόμισι χρόνια εμφυλίου σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι -περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας πριν τον πόλεμο- εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ