Οι «συζητήσεις» με το έμβρυο ενισχύουν τη γλωσσική του ικανότητα
Εσείς μιλάτε (ή μιλούσατε) με το μωρό σας όσο βρίσκεται ακόμα στην κοιλιά σας; Κάνετε πολύ καλά, γιατί εκτός από την δυνατότητα «επικοινωνίας» μαζί του που σας προσφέρουν αυτές οι τρυφερές στιγμές, το βοηθάτε να μάθει πιο εύκολα τη μητρική του γλώσσα όταν γεννηθεί.
Από: Ελένη Καραγιάννη
Εσείς μιλάτε (ή μιλούσατε) με το μωρό σας όσο βρίσκεται ακόμα στην κοιλιά σας; Κάνετε πολύ καλά, γιατί εκτός από την δυνατότητα «επικοινωνίας» μαζί του που σας προσφέρουν αυτές οι τρυφερές στιγμές, το βοηθάτε να μάθει πιο εύκολα τη μητρική του γλώσσα όταν γεννηθεί.
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, έδειξε ότι τα μωρά διαθέτουν μνήμη των λέξεων που άκουγαν συχνά όσο βρίσκονταν ακόμα στη μήτρα. «Γνωρίζαμε ήδη ότι τα έμβρυα μπορούν να μάθουν πράγματα αλλά και ότι τα μωρά θυμούνται τραγούδια ή ομιλίες από την εμβρυϊκή ζωή τους» σχολιάζει η Minna Huotilainen, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που υπογράφει την έρευνα.
Για τις ανάγκες της έρευνας, παρατηρήθηκε η εγκεφαλική λειτουργία βρεφών όταν άκουγαν συγκεκριμένες λέξεις τις οποίες κάποια από αυτά άκουγαν εκατοντάδες φορές από την 29η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μέχρι την ημέρα του τοκετού. Φάνηκε, λοιπόν, ότι όσα είχαν ακούσει τις λέξεις έδειχναν μια πιο έντονη αντίδραση στο άκουσμά της και στη συνέχεια, ήταν πιο ικανά να επεξεργαστούν τα ίδια τις λέξεις.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια σημαντική σχέση ανάμεσα στην έκθεση του εμβρύου σε ερεθίσματα και την εγκεφαλική του λειτουργία αργότερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο περισσότερο μιλάτε στο μωρό που έχετε στην κοιλιά σας τόσο περισσότερα θα μπορεί να μαθαίνει στη ζωή του!
imommy
- Live: Σε εξέλιξη συνεδρίαση στη Βουλή – Τοποθέτηση Μητσοτάκη για Μέση Ανατολή και παρεμβάσεις πολιτικών αρχηγών
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Μαρτίου
- Από τη Σαρακοστή στο Πάσχα: Το νέο τεύχος συνταγών της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Θεσσαλονίκη: Σε άθλιες συνθήκες ζούσαν 68 σκυλιά – Σύλληψη 55χρονου και πρόστιμο 68.500 ευρώ
- Τα τσιμπούρια «απειλούν» την υγεία των σκύλων – Παίρνουμε τα μέτρα μας
- Μα τι μπορεί να κάνει για μένα το mentoring;

