Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Focus: γυναικεία μυστικά για να δουλεύετε λιγότερο

Focus: γυναικεία μυστικά για να δουλεύετε λιγότερο

Κάντε focus στα σημαντικά. Τεχνικές για να γίνετε πιο αποδοτικές αποφεύγοντας τους περισπασμούς.

Ευφραιμίδη Μαρίλη

Καθημερινά οι πληροφορίες μάς κατακλύζουν. Αντιμετωπίζουμε έναν κυκεώνα διαφημιστικών μηνυμάτων, e-mails, πληροφοριών. Ο χρόνος είναι ελάχιστος μπροστά στις υποχρεώσεις. Πού θα επικεντρώσουμε την ενέργειά μας, ώστε να γίνουμε πιο αποδοτικές; Διαβάστε μερικές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να εστιάσετε στα ουσιώδη, αφήνοντας στην άκρη ό,τι σας αγχώνει και σας αποπροσανατολίζει, όπως τις εξηγεί ο Jargen Wolff στο βιβλίο του «Focus: Η δύναμη της στοχευμένης σκέψης» των εκδόσεων Κριτική.
Δαμάστε το «τέρας» του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Είναι στ’ αλήθεια ανάγκη να διαβάζετε κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα τη στιγμή που φτάνει; Μήπως σας αποσπά από τη δουλειά σας και σπαταλά το χρόνο σας;
Προσδιορίστε πόσο χρόνο θα διαθέτετε κάθε μέρα για να τον έλεγχο των e-mails σας. Διαγράψτε τα ανεπιθύμητα μηνύματα (spam) ή εγκαταστήστε ειδικό φίλτρο στον υπολογιστή σας. Αγνοείστε όσα περιέχουν άχρηστες πληροφορίες. Αποφύγετε το ρόλο του «μεσάζοντα» μεταξύ συναδέλφων. Ζητήστε από τους συνεργάτες σας να στέλνουν συνοπτικά και σαφή μηνύματα.
Τέλος, αναλογιστείτε τι σας εκνευρίζει στα μηνύματα των άλλων και προσπαθήστε:
-Σε κάθε μήνυμα να περιορίζεστε στα βασικά σημεία του θέματος.
-Να μη στέλνετε e-mails που μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματική φόρτιση.
-Ν’ αρχίζετε το μήνυμά σας με μια σύντομη παρουσίαση του περιεχομένου του.
-Να μην ξεχνάτε τις επισυνάψεις.
Πώς να κατακτήσετε την κορυφή μια στοίβας εγγράφων
Είναι ο χώρος εργασίας σας ή το γραφείο σας ακατάστατο με στοίβες εγγράφων παντού; Αν μπορείτε να βρείτε αυτό που χρειάζεστε τη στιγμή που το χρειάζεστε, η ακαταστασία στο γραφείο σας δεν αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Αν, όμως, το «δημιουργικό χάος» βγει εκτός ελέγχου, μπορείτε να δοκιμάσετε το εξής:
Σημειώστε σε ένα post-it το θέμα του κάθε εγγράφου και ό,τι πρέπει να κάνετε σχετικά με αυτό και επικολλήστε το πάνω του. Τοποθετήστε τα έγγραφα σε χωριστές στοίβες, ανάλογα με τη θεματική τους. τοποθετήστε λογαριασμούς ή επείγοντα έγγραφα σε μια χωριστή διαφορετική στοίβα και δώστε τους προτεραιότητα.
Όταν μετά από μια εβδομάδα κοιτάξετε τα έγγραφα ξανά, τα σημειώματα στα post-it θα σας υπενθυμίσουν τι πρέπει να κάνετε, χωρίς να χρειαστεί να διατρέξετε ολόκληρο το έγγραφο.
Και μην ξεχνάτε να επικαιροποιείτε τις στοίβες σας, πετώντας, αντικαθιστώντας ή προσθέτοντας έγγραφα ανά θεματική.
Εναλλακτικές προσωπικότητες (alter ego)
Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι είναι λάθος να πιστεύουμε πως κάθε άνθρωπος έχει μία σταθερή προσωπικότητα, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Οι αντιδράσεις μας είναι κάθε φορά διαφορετικές. Για παράδειγμα, τη μια στιγμή μπορεί να είμαστε ευγενικοί και ήρεμοι και την άλλη να γινόμαστε επιθετικοί· μερικές φορές έχουμε την τάση να συμπεριφερόμαστε «παιδιάστικα» όταν βρισκόμαστε με τους γονείς ή με παλιούς μας φίλους.
Εφαρμόζοντας την τεχνική των εναλλακτικών προσωπικοτήτων (alter ego), αποφασίζουμε συνειδητά ποια από τις πολλές προσωπικότητές μας είναι η ιδανική για μια συγκεκριμένη περίσταση, εστιαζόμαστε σε αυτή και την ενεργοποιούμε.
Λόγου χάρη, όταν θέλουμε να τακτοποιήσουμε την αποθήκη του σπιτιού μας θα πρέπει να επιστρατεύσουμε τον προσεκτικό και εργατικό μας εαυτό και όχι το «περίεργο παιδί» που κρύβουμε μέσα μας, έτοιμο να ξεφυλλίσει το πρώτο περιοδικό που θα βρει μπροστά του.
Καταπολεμήστε την αναβλητικότητά σας (όχι αύριο… σήμερα!)
Πολλές γυναίκες ομολογούν ότι δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους εξαιτίας της αναβλητικότητας που τις χαρακτηρίζει. Θα ήθελαν, βέβαια, να την καταπολεμήσουν, αλλά δεν… προλαβαίνουν να ξεκινήσουν τώρα. Οπότε το αφήνουν για… αύριο.
Οι ειδικοί εξηγούν γιατί γινόμαστε αναβλητικές: «Η ανταμοιβή για κάθε θετική μας πράξη, για παράδειγμα η επιλογή μας ν’ αποφύγουμε το κέικ όταν κάνουμε δίαιτα, θα έρθει στο μέλλον. Αν όμως αποφασίσουμε να μην κάνουμε το σωστό, η απόλαυση έρχεται εδώ και τώρα. Κι αυτό το κέικ φαίνεται τόσο λαχταριστό και μυρίζει υπέροχα. Η δίαιτα μπορεί να περιμένει… μέχρι τη Δευτέρα».
Για την αντιμετώπιση της αναβλητικότητας προτείνεται η τεχνική της οπτικοποίησης που μας βοηθά να οραματιστούμε το τελικό αποτέλεσμα της «καλής» μας επιλογής:
Ας κλείσουμε τα μάτια κι ας φανταστούμε τον εαυτό μας να φοράει εκείνο το κομψό, στενό φόρεμα που είδαμε στη βιτρίνα. Ας νιώσουμε την υφή του κι ας θαυμάσουμε το καλλίγραμμο είδωλό μας στον καθρέφτη. Χμ, ίσως τελικά αξίζει ν’ αρχίσουμε τη δίαιτα σήμερα κιόλας.

woman.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024