
Βαθύτερη ύφεση για την ισπανική οικονομία στο δ΄τρίμηνο του 2012
Η ύφεση της ισπανικής οικονομίας έγινε βαθύτερη στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, καθώς η εγχώρια ζήτηση επιβαρύνθηκε από την προσπάθεια της κυβέρνησης της χώρας να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
Η ύφεση της ισπανικής οικονομίας έγινε βαθύτερη στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, καθώς η εγχώρια ζήτηση επιβαρύνθηκε από την προσπάθεια της κυβέρνησης της χώρας να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, όταν είχε υποχωρήσει κατά 0,3%, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (INE).
Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, η μείωση του ΑΕΠ ήταν 1,8%, ενώ για το σύνολο του 2012 η μείωση ανήλθε σε 1,37%.
Η Κομισιόν επισήμανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι μπορεί να συστήσει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ισπανίας για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, καθώς η ανεργία στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 26% ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.
Η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εγχώρια ζήτηση μπορεί να μειώθηκε έως και 3,9% το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος -σχεδόν διπλάσια μείωση σε σχέση με το 2011-, καθώς η παραγωγή υπέφερε από την επιβολή μέτρων λιτότητας, πέντε φορές μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Στην τελευταία δέσμη μέτρων περικόπηκαν οι μισθοί των εργαζομένων στο Δημόσιο και τα επιδόματα ανεργίας, ενώ αυξήθηκαν οι συντελεστές του ΦΠΑ.
Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 10,7% το Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, περισσότερο απ’ ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων υποχώρησαν κατά 32% το Νοέμβριο, ποσοστό διπλάσιο απ’ ότι τον προηγούμενο μήνα.
Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ισπανικές τράπεζες έφθασε στο 11,4% τον περασμένο Νοέμβριο.
Το ΔΝΤ προβλέπει για εφέτος ύφεση 1,5% της ισπανικής οικονομίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Υπερτουρισμός: Σκηνές χάους σε Ποζιτάνο και Ρώμη
- Eνοχες για ανθρωποκτονία από αμέλεια Air France και Airbus για το αεροπορικό δυστύχημα του 2009
- AI: Η Ευρωπαϊκή Ένωση απλοποίησε τον αυστηρότερο νόμο – Τι άλλαξε και γιατί έχει σημασία
- Ξανά στον Ολυμπιακό ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι: Ανακοινώθηκε η επιστροφή του Ιταλού προπονητή
- ΔΕΗ – PPC blue Ρουμανίας: Εγκαθιστούν 106 σημεία ταχείας και υπερταχείας φόρτισης σε μεγάλες ευρωπαϊκές διαδρομές με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
- Ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι»: Αναισθησιολόγος ζητά φακελάκι – Το βίντεο ντοκουμέντο
