Η κυρία Χίτσκοκ, το μυστικό όπλο του μεγάλου σκηνοθέτη έρχεται στο προσκήνιο
Μπορεί ο Νόρμαν Μπέιτς να κρατούσε το μαχαίρι, ήταν όμως η Άλμα Ρέβιλ που «σκότωσε» την Τζάνετ Λι στη διάσημη σκηνή του ντους στο Ψυχώ. Η κυρία Χίτσκοκ, το μυστικό όπλο του διάσημου σκηνοθέτη, έρχεται στο προσκήνιο μέσα από την ταινία Αγάπη, Πάθος, Ψύχωση, Χίτσκοκ.
Μπορεί ο Νόρμαν Μπέιτς να κρατούσε το μαχαίρι, ήταν όμως η Άλμα Ρέβιλ που «σκότωσε» την Τζάνετ Λι στη διάσημη σκηνή του ντους στο Ψυχώ.
Η κυρία Χίτσκοκ, το μυστικό όπλο του διάσημου σκηνοθέτη, έρχεται στο προσκήνιο μέσα από την ταινία Αγάπη, Πάθος, Ψύχωση, Χίτσκοκ.
Η Άλμα και ο Άλφρεντ Χίτσκοκ «παρακολουθούσαν μία λήψη της σκηνής» θυμάται ο ηθοποιός και παραγωγός Νόρμαν Λόιντ. Η Άλμα Ρέβιλ είπε στον Χίτσκοκ ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη σκηνή, επειδή η Τζάνετ Λι κατάπιε μια φορά, ενώ υποτίθεται πως ήταν πεθαμένη. «Επρόκειτο για ένα πλάνο. Κανείς δεν το παρατήρησε εκτός από την Άλμα».
Για την ίδια ταινία, την ίδια περίφημη σκηνή, μία από τις πιο δημοφιλείς στην ιστορία του κινηματογράφου, την οποία πάρα πολλοί σκηνοθέτες αντέγραψαν στα χρόνια που ακολούθησαν, με τη Τζάνετ Λι στο ντους, ο Χίτσκοκ δεν ήθελε τη μουσική του Μπέρναρντ Χέρμαν. Η Άλμα, όμως, επέμενε.
Και επειδή ο Χίτσκοκ την εμπιστευόταν πάρα πολύ, κράτησε την έντονη αυτή μουσική -διάσημη πια όσο σχεδόν και η σκηνή με το χέρι, το μαχαίρι και το αίμα της Τζάνετ Λι να τρέχει στη μπανιέρα- στη θρυλική ασπρόμαυρη κορύφωση.
Ιστορικοί και κριτικοί του κινηματογράφου γνωρίζουν ότι η σύζυγος του Άλφρεντ Χίτσκοκ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του «μετρ του σασπένς».
Ήταν η έμπιστη συνεργάτιδά του, η γυναίκα που πιθανότατα φοβόταν ο Χίτσκοκ.
«Ήταν αρκετά τρομακτική, απ’ όσο ξέρω» δήλωσε η Χέλεν Μίρεν που στην ταινία Αγάπη, Πάθος, Ψύχωση, Χίτσκοκ ερμηνεύει την Άλμα Ρέβιλ.
«Παρατηρούσε τα πάντα και έλεγε στο Χιτς «ναι ή όχι», ανάλογα με τις δυνατότητες του εκάστοτε προσώπου. Και αυτός άκουγε όλα όσα της έλεγε. Ο θαυμασμός του γι’ αυτήν ήταν τεράστιος» λέει ο Νόρμαν Λόιντ.
Όσο για την περιβόητη «εμμονή» του σκηνοθέτη με τις ξανθιές; Ο ίδιος έλεγε ότι «οι ξανθές κάνουν τα πιο ωραία θύματα. Είναι όπως το απάτητο χιόνι που αναδεικνύει τα ματωμένα ίχνη». Στην πραγματικότητα, αυτοί που τον γνώρισαν έκαναν λόγο για μια «κατασκευασμένη εμμονή» για λόγους προώθησης του έργου του.
«Η Άλμα το αναγνώριζε αυτό. Η επιτυχία αυτής της πρακτικής τους εξασφάλισε πολλά χρήματα και τους επέτρεψε να απολαμβάνουν μια ακριβή ζωή. Ξόδευαν μια περιουσία στο φαγητό. Κάθε εβδομάδα τούς το έστελναν από τη Βρετανία» δηλώνει η Χέλεν Μίρεν.
Ο σκηνοθέτης δεν φαίνεται να είχε σε ιδιαίτερη εκτίμηση τους ηθοποιούς. «Όταν ένας ηθοποιός ερχόταν και με ρωτούσε τι ακριβώς είναι ο ρόλος του, του απαντούσα «βρίσκεται μέσα στο σενάριο». Στη συνέχεια, αν με ρωτούσε «ναι, αλλά ποιο είναι το κίνητρό μου;», του απαντούσα «ο μισθός σου»» είχε πει κάποτε.
Για τον Χίτσκοκ, ο ηθοποιός στον κινηματογράφο ήταν απλώς ένα όργανο.
Η άποψή του περί του θέματος γίνονται φανερές και από τη δήλωσή του ότι ζηλεύει τους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων: «Όταν δεν τους αρέσει ένας ηθοποιός, απλώς τον σκίζουν».
Όσο για την κυρία Χίτσκοκ; «Δεν την ενδιέφεραν τα φώτα της δημοσιότητας. Αναγνώριζε ότι ο Άλφρεντ Χίτσκοκ ήταν ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. Απλά ήθελε να κάνει τις ταινίες του λίγο πιο σπουδαίες» δηλώνει o σκηνοθέτης της ταινίας Αγάπη, Πάθος, Ψύχωση, Χίτσκοκ, Σάσα Τζερβάζι.
* Η ταινία Αγάπη, Πάθος, Ψύχωση, Χίτσκοκ θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 7 Φεβρουαρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)









![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)
























![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)


























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442