Το γαλλικό ειδησεογραφικό περιοδικό L’ Express υποστηρίζει ότι η κυβερνοεπίθεση που έπληξε το μέγαρο των Ηλυσίων τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί εξαπολύθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το προεδρικό μέγαρο παραδέχτηκε μετά το δημοσίευμα ότι υπήρξε κυβερνοεπίθεση στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών φέτος το Μάιο, ωστόσο η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Ουάσινγκτον είχε ανάμειξη.

Σύμφωνα με το L’ Express, η επίθεση έγινε αντιληπτή από γαλλική υπηρεσία κυβερνοάμυνας, η οποία εντόπισε το διαβόητο ιό Flame στους υπολογιστές των Ηλυσίων.

Ο ιός Flame, ο οποίος θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα κυβερνοόπλα που έχουν εμφανιστεί ως σήμερα, είναι γνωστό ότι σχεδιάστηκε για την υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων στο Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Τόσο το Flame, όσο και ένας άλλος ιός με την ονομασία Stuxnet, ο οποίος ήταν σχεδιασμένος να σαμποτάρει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, πιστεύεται ευρέως ότι δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ισραήλ (διαβάστε τα σχετικά άρθρα εδώ και εδώ).

Η L’ Express γράφει ότι το Flame εντοπίστηκε στους υπολογιστές του μεγάρου των Ηλυσίων λίγο μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 6 Μαΐου. Μολυσμένος βρέθηκε ακόμα και ο υπολογιστής του προσωπάρχη του Σαρκοζί.

Στο δημοσίευμα του περιοδικού κλήθηκε να απαντήσει η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, η οποία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την επίθεση, είπε όμως στο L’ Express ότι η Γαλλία είναι σημαντική φίλη και σύμμαχος των ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ