Πύραυλος Σογιούζ τοποθετεί σε τροχιά δορυφόρους για το πρόγραμμα Galileo
Ένας ρώσικης κατασκευής πύραυλος τύπου Σογιούζ εκτοξεύθηκε την Παρασκευή από τη Γαλλική Γουιάνα και τοποθέτησε σε τροχιά δύο δορυφόρους για το πρόγραμμα Galileo, το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) στην Ευρώπη.
Ένας ρώσικης κατασκευής πύραυλος τύπου Σογιούζ εκτοξεύθηκε την Παρασκευή από τη Γαλλική Γουιάνα και τοποθέτησε σε τροχιά δύο δορυφόρους για το πρόγραμμα Galileo, το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) στην Ευρώπη.
Είναι η τρίτη φορά που ένας πύραυλος Σογιούζ -για πρώτη φορά εκτοξεύτηκε το 1966- απογειώθηκε από βάση εκτός Ρωσίας.
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 15:15 (τοπική ώρα) από την ευρωπαϊκή διαστημική βάση κοντά στο Κουρού, της γαλλικής Γουιάνας στη βορειοανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής.
Μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες πτήσης, οι δορυφόροι χωρίστηκαν από τον πύραυλο και μπήκαν σε τροχιά.
Ο αριθμός των δορυφόρων Galileo ανήλθε, έτσι, στους τέσσερις. Δύο ακόμα δορυφόροι είχαν απογειωθεί από τη Γουιάνα τον περασμένο χρόνο.
Το πρόγραμμα Galileo έχει ως στόχο να δώσει στην Ευρώπη αυτονομία όσον αφορά τα συστήματα εντοπισμού θέσης, τα οποία συνήθως ελέγχονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Χάνει το ματς με την ΑΕΚ ο Μορόν
- Μήπως με βίασαν και δεν το θυμάμαι; – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις στη σειρά ντοκιμαντέρ για τον Diddy
- Θεσσαλονίκη: Σκηνές πανικού μετά την επίθεση με χημικά σε αγρότες στα «Πράσινα Φανάρια» – Δείτε βίντεο
- «Σε οικονομική ασφυξία οι δήμοι» – 24ωρη απεργία προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ
- Ανακαλείται μη ασφαλές τρόφιμο από τον ΕΦΕΤ
- Τα δεδομένα για τον Ντε Κολό – Το χαμηλό buy out και οι λεπτομέρειες του συμβολαίου του με τη Βιλερμπάν



