Στη Βραζιλία η πρώτη μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων από φύκια
H Βραζιλία, ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βιοκαυσίμων μετά τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι προχωρά στην κατασκευή της πρώτης στον κόσμο βιομηχανικής μονάδας που θα παράγει καύσιμα από φύκη, αξιοποιώντας έτσι το διοξείδιο του άνθρακα που προκύπτει ως παραπροϊόν της παραγωγής βιοαιθανόλης και απελευθερώνεται σήμερα στην ατμόσφαιρα.
H Βραζιλία, ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βιοκαυσίμων μετά τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι προχωρά στην κατασκευή της πρώτης στον κόσμο βιομηχανικής μονάδας που θα παράγει καύσιμα από φύκη, αξιοποιώντας έτσι το διοξείδιο του άνθρακα που προκύπτει ως παραπροϊόν της παραγωγής βιοαιθανόλης και απελευθερώνεται σήμερα στην ατμόσφαιρα.
Τα τελευταία χρόνια τα βιοκαύσιμα που παράγονται από καλλιεργούμενα φυτά, όπως το καλαμπόκι και το ζαχαροκάλαμο, δέχονται επικρίσεις επειδή απαιτούν μεγάλες εκτάσεις και οδηγούν σε αύξηση των τιμών των τροφίμων.
Η παραγωγή καυσίμων από φύκη και φυτοπλαγκτόν θα μπορούσε να λύσει κάποια από αυτά τα προβλήματα.
Στη βόρεια πολιτεία της Περναμπούκο της Βραζιλίας, το νέο εργοστάσιο, με εκτιμώμενο κόστος 9,8 εκατ. δολάρια, θα διοχετεύει σε καλλιέργειες φυτοπλαγκτού το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται ως παραπροϊόν από τη γειτονική μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης από ζαχαροκάλαμο.
«Για κάθε λίτρο αιθανόλης που παράγεται απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το διοξείδιο για να ταΐσουμε τα φύκια» δήλωσε ο Ραφαέλ Μπιαντσίνι, στέλεχος της αυστριακής εταιρείας SAT που ανέλαβε την υλοποίηση του σχεδίου.
Μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, τα φύκη συνδυάζουν το διοξείδιο του άνθρακα με νερό για να παράγουν σάκχαρα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μετατραπούν σε καύσιμο.
Πάντως για την υλοποίηση του σχεδίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκκρεμεί ακόμα η έγκριση της Εθνικής Υπηρεσίας Πετρελαίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Patriot στη Σαουδική Αραβία: Εμπλέκεται η Ελλάδα στον πόλεμο ή όχι;
- Ο απολογισμός και η… πηγή των ξένων διαιτητών της Super League
- Αμερικανική απόβαση στα Στενά του Ορμούζ; Μπορεί να αποδειχθεί αποστολή αυτοκτονίας
- Κι όμως, η Ούμα Θέρμαν δεν τρελένεται για βία
- Τρίκαλα: Παρίσταναν τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ και έκλεβαν χρήματα και κοσμήματα – Συνελήφθησαν 4 νεαροί
- Ένας αποκλεισμός δίκαιος και άδικος ταυτόχρονα





