Παραδέχεται την ήττα ο Σαρκοζί και «δείχνει» την έξοδό του από την πολιτική
Την ήττα του στη μάχη για τη γαλλική προεδρία απέναντι στον Φρανσουά Ολάντ παραδέχτηκε ο Νικολά Σαρκοζί. «Απέτυχα να πείσω το γαλλικό λαό, και αναλαμβάνω την ευθύνη αυτής της αποτυχίας» δήλωσε μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του που αντέδρασαν με δάκρυα στα μάτια. Ο Σαρκό ανέφερε πως δεν θα είναι επικεφαλής της «Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP) στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα στα κομματικά στελέχη. Μίλησε για μία «διαφορετική δέσμευσή του» για το μέλλον, αφήνοντας να εννοηθεί μία αποχώρηση από την πολιτική ζωή.
Την ήττα του στη μάχη για τη γαλλική προεδρία απέναντι στον Φρανσουά Ολάντ παραδέχτηκε ο Νικολά Σαρκοζί, ευχαριστώντας «τα εκατομμμύρια των ψηφοφόρων του» και ευχόμενος «καλή τύχη» στον νέο Σοσιαλιστή πρόεδρο της Γαλλίας με την οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά.
«Απέτυχα να πείσω το γαλλικό λαό, και αναλαμβάνω την ευθύνη αυτής της αποτυχίας» δήλωσε ο Σαρκοζί το βράδυ της Κυριακής μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του που αντέδρασαν με δάκρυα στα μάτια.
Ο Σαρκό ανέφερε πως δεν θα είναι επικεφαλής της «Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP) στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, και απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα στα κομματικά στελέχη.
«Να μην διαιρεθείτε, να παραμείνετε ενωμένοι. Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη των βουλευτικών. Είναι δυνατόν να την κερδίσουμε. Τα αποτελέσματα (των σημερινών προεδρικών εκλογών) είναι τιμητικά. Δεν θα οδηγήσω εγώ αυτήν την προεκλογική εκστρατεία» είχε είπε νωρίτερα ο Σαρκοζί σε ανώτερα κομματικά στελέχη του UMP.
Μισή ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε σε πλήθος των ψηφοφόρων του UMΡ στο Παρίσι. Ο Γάλλος απερχόμενος πρόεδρος επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τη λέξη αποτυχία, υπογραμμίζοντας την σημασία της αξιοπρέπειας στην ήττα και της ανάληψης της ευθύνης για το πολιτικό αποτέλεσμα.
Η ομιλία του διακόπηκε αρκετές φορές από τις φωνές των ψηφοφόρων, που τραγουδούσαν το όνομά του. Όταν ο Σαρκοζί τελείωσε το λόγο του, οι υποστηρικτές του τραγούδησαν τον γαλλικό εθνικό ύμνο.
Στη δήλωσή του ο Σαρκοζί έκανε λόγο για μια «διαφορετική δέσμευσή» του για το μέλλον, αφήνοντας να εννοηθεί μια αποχώρηση από την πολιτική ζωή.
«Μια άλλη εποχή αρχίζει, σε αυτή τη νέα εποχή θα μείνω ένας από εσάς και εσείς θα μπορείτε να υπολογίζετε πάνω μου για την προάσπιση των ιδεών μας και των πεποιθήσεών μας. Ωστόσο, η θέση μου δεν θα μπορεί να είναι η ίδια. Η δέσμευσή μου θα είναι στο εξής διαφορετική» τόνισε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αιματηρή σύγκρουση φυλών αυτοχθόνων στην Κολομβία με τουλάχιστον τρεις νεκρούς και 44 τραυματίες [βίντεο]
- Οι ΗΠΑ στέλνουν 5.000 στρατιώτες στην Πολωνία – Οι αντιδράσεις του προέδρου και του υπουργού Άμυνας
- Ο Οζγκιούρ Οζέλ καλεί σε αντίσταση, δηλώνει ότι δεν θα φύγει – «Το έγκλημά μας είναι ότι κερδίζουμε»
- Νέα διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Βολιβίας εναντίον του προέδρου Πας
- Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα παραμένει «καταστροφική» λένε γνωστές ΜΚΟ
- Περισσότεροι από 20 νεκροί στην Ονδούρα σε 24 ώρες – Το ένα περιστατικό αφορά αστυνομική επιχείρηση [βίντεο]

