Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία
Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζουν το απόγευμα του Μ.Σαββάτου το σχέδιο απόφασης που θα επιτρέψει την αποστολή παρατηρητών στη Συρία για την επιτήρηση της εφαρμογής της εκεχειρίας, ανακοίνωσε η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις. Παράλληλα το Σάββατο, τρίτη ημέρα της εύθραυστης εκεχειρίας, υπάρχουν νέες αναφορές για νεκρούς από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.
Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζουν σήμερα το σχέδιο απόφασης που θα επιτρέψει την αποστολή παρατηρητών στη Συρία για την επιτήρηση της εφαρμογής της εκεχειρίας, ανακοίνωσε η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις. Παράλληλα το Σάββατο, τρίτη ημέρα της εύθραυστης εκεχειρίας, υπάρχουν νέες αναφορές για νεκρούς από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.
«Θα συναντηθούμε στις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) με σκοπό να ψηφίσουμε επί του κειμένου», δήλωσε στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν «σε μια άλλη εκδοχή» του σχεδίου απόφασης που παρουσίασαν οι Δυτικοί.
Η κ. Ράις αρνήθηκε να μιλήσει για το πιθανό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Δεν είναι σώφρον να κάνουμε προβλέψεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ρώσος ομόλογός της Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα εξακολουθεί να μην είναι «απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα» των διαπραγματεύσεων τις οποίες χαρακτήρισε δύσκολες και πρόσθεσε πως περιμένει να δει το νέο κείμενο των Δυτικών.
«Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, είναι πολύ δύσκολο, αλλά σε κάθε περίπτωση αύριο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία», τόνισε χθες, Παρασκευή ο γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό.
«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα», επισήμανε διπλωματική πηγή.
Σκοπός της ψηφοφορίας είναι να δοθεί το πράσινο φως στην αποστολή αρχικά 30 παρατηρητών, την οποία θα ακολουθήσει, σε αρκετές εβδομάδες αποστολή 250.
Οι Δυτικοί (Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία) θέλουν η νέα αυτή αποστολή να έχει τα απαραίτητα μέσα για να εκτελέσει το έργο της και ζητούν εγγυήσεις για την ασφάλεια της από την συριακή κυβέρνηση.
Η Ρωσία επιμένει σε ένα σύντομο κείμενο που δεν θα διατυπώνει πολλές απαιτήσεις από τη σύμμαχό της Συρία.
Νέες αναφορές για νεκρούς
Παράλληλα το Σάββατο, τρίτη ημέρα της εύθραυστης εκεχειρίας, υπάρχουν νέες αναφορές για νεκρούς από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι συριακές δυνάμεις, σύμφωμα με τις αναφορές, επιτέθηκαν με όλμους σε συνοικίες της Χομς, με αποτέλεσμα ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του.
Όπως αναφέρει η οργάνωση «συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», πέντε ακόμη πολίτες και δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε άλλα βίαια επεισόδια παρά την εφαρμογή της εκεχειρίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: – Παραιτηθείτε… – Δεν εκβιάζομαι…
- Η βαθμολογία στη Euroleague και τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό
- Μπαρτζώκας: «Το επίπεδο της Euroleague είναι καλύτερο από ποτέ»
