Νίκη των Χριστιανοδημοκρατών, βυθίστηκαν οι Φιλελεύθεροι στις εκλογές στο Σάαρ
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε τις εκλογές στο κρατίδιο Σάαρ, συγκεντρώνοντας το 35,1%, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις μετά τη λήξη της ψηφοφορίας. Καταποντίστηκαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, έκπληξη η είσοδος στη Βουλή των Πειρατών με πάνω από 7%.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε τις εκλογές στο κρατίδιο Σάαρ, συγκεντρώνοντας το 35,1%, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.
Πρόκειται για ποσοστό ελαφρά αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στο κρατίδιο που έγιναν το 2009.
Στη δεύτερη θέση είναι οι Σοσιαλδημοκράτες που συγκεντρώνουν το 30,5% ενισχύοντας σημαντικά τα δικά τους ποσοστά.
Το αριστερό κόμμα Linke φτάνει το 16% από 21,3%,
Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 5%, υποχωρώντας περίπου 1% από την προηγούμενη επίδοση. Με το όριο να βρίσκεται στο 5% η είσοδος των Πρασίνων δεν ήταν εξασφαλισμένη εξαρχής. Κατά το exit poll του ARD το κόμμα δεν θα έμπαινε τελικά στο Κοινοβούλιο.
Έκπληξη είναι το πολύ καλό ποσοστό των Πειρατών που εισέρχονται στη Βουλή του Σάαρ για πρώτη φορά με περίπου 7,5%.
Αντίθετα, οι εταίροι της Μέρκελ στην κυβέρνηση συνασπισμού, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), καταποντίστηκαν εκλογικά και αποκλείστηκαν από το κοινοβούλιο, αφού κέρδισαν μόλις το 1,5% των ψήφων.
Το Σάαρ είναι ένα από τα μικρότερα κρατίδια στη Γερμανία με πληθυσμό που φτάνει ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Μετά τις εκλογές, σημειώνει η Deutsche Welle, θα πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές να δανειστεί 630 εκ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του βάσει του ομοσπονδιακού νόμου που προβλέπει την οικονομική στήριξη των ασθενέστερων κρατιδίων από τα ισχυρότερα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Δολάριο: Ο θρόνος του τρίζει, αλλά δεν γκρεμίζεται – Τι λένε οι αναλυτές
- Ολυμπιακός: Οι πιθανοί αντίπαλοί του στα πλέι οφ της Euroleague
- Λιονέλ Μέσι: Από «βασιλιάς των γηπέδων», επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης ομάδων και στρατηγικός επενδυτής
- Η ΑΕΚ έκανε το 3-0 με τον Ζίνι, αλλά η Ράγιο μείωσε σε 3-1! (vids)
- «Εγώ μαζί με το παιδί μου θα πάω. Γιατί μου το σκότωσαν;» – Τα σπαρακτικά λόγια των γονιών της Μυρτούς
- Μέγκαν Μαρκλ: «Έχω δεχθεί το περισσότερο διαδικτυακό τρολάρισμα στον κόσμο» – Η κατάρρευση του Χάρι, η πικρία για την Νταϊάνα


