Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε ίσως παρεμβαίνουν στην διαδικασία που διατηρεί τα οστά υγιή, υποστηρίζουν Ιάπωνες επιστήμονες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιο στο Τόκιο εξηγούν ότι χορηγώντας μεγάλες δόσεις βιταμίνης Ε σε πειραματόζωα παρατήρησαν μείωση της οστικής τους μάζας, γεγονός που αν ισχύει και για τους ανθρώπους, τότε ο κίνδυνος κατάγματος αυξάνεται.

Η βιταμίνη Ε φυσιολογικά εμπεριέχεται στα έλαια, τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, στα αμύγδαλα και τα φουντούκια.

Η σχέση μεταξύ των θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη D και της οστικής υγείας είναι πλήρως εδραιωμένη επιστημονικά, αλλά ελάχιστη έρευνα έχει γίνει για τον ρόλο της βιταμίνης Ε.

Οι Ιάπωνες ειδικοί μελέτησαν τι συνέβαινε στα ποντίκια όταν είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης Ε και τι όταν τους χορηγούσαν συμπλήρωμα.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση βιταμίνης έχει θετική επίδραση στην οστική υγεία, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ίσχυε το αντίστροφο, με την οστική υγεία να βελτιώνεται στα τρωκτικά με ανεπάρκεια βιταμίνης και την επιδείνωση της να σχετίζεται με την χορήγηση των συμπληρωμάτων.

Το μέγεθος και η οστική πυκνότητα στο σώμα δεν διορθώνεται μετά την ενηλικίωση του ανθρώπου, αλλά εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ τω οστεοβλαστών που παράγουν νέο οστό και των οστεοκλαστών που διασπούν την οστική μάζα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να ενθαρρύνει τον σχηματισμό των οστεοκλαστών, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότερο οστό χάνεται απ’ ότι δημιουργείται.

Μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2010 είχε διαπιστώσει επίσης σε πειραματόζωα (αρουραίους) το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από την ιαπωνική έρευνα, δηλαδή ότι η βιταμίνη Ε είναι χρήσιμη στην προαγωγή της οστικής ανάπτυξης, ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα.

health.in.gr