
Ιάπωνας αξιωματούχος αποδέχεται την πρόκληση και πίνει νερό της Φουκουσίμα
Αποδεχόμενος την πρόκληση που του έθεσαν οι δημοσιογράφοι, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιασουχίρο Σονόντα ήπιε ένα ποτήρι από το νερό που συλλέγεται και απολυμαίνεται στο εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι.
Αποδεχόμενος την πρόκληση που του έθεσαν οι δημοσιογράφοι, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιασουχίρο Σονόντα ήπιε ένα ποτήρι από το νερό που συλλέγεται και απολυμαίνεται στο εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι.
Στη συνέντευξη Τύπου που προβλήθηκε στην τηλεόραση, ο Σονόντα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο, φαίνεται νευρικός και το χέρι του τρέμει καθώς σηκώνει το ποτήρι.
«Το να πιει κανείς το νερό δεν αποδεικνύει ότι η ασφάλεια [στη Φουκουσίμα] έχει αποδειχθεί. Ο καλύτερος τρόπος είναι η δημοσιοποίηση δεδομένων» τόνισε.
Το νερό φέρεται να προήλθε από το δάπεδο των κτιρίων που στέγαζαν δύο αντιδραστήρες. Είχε πρώτα περάσει από το σύστημα απολύμανσης που κατασκευάστηκε επιτόπου στο εργοστάσιο και θεωρείται ασφαλές για χρήσεις όπως η άρδευση.
Τα ιαπωνικά μέσα έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει την ασφάλεια της διαδικασίας, αναφέρει το BBC.
Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στις 12 Νοεμβρίου θα επιτρέψει για πρώτη φορά την είσοδο δημοσιογράφων στο κατεστραμμένο εργοστάσιο.
H Tepcο, η εταιρεία που διαχειρίζεται την εγκατάσταση, ελπίζει ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει καταφέρει να θέσει τους αντιδραστήρες σε ασφαλή «διακοπή εν ψυχρώ» -αυτό θα σήμαινε ότι η θερμοκρασία των αντιδραστήρων δεν υπερβαίνει τους 100 βαθμούς Κελσίου και δεν επιτρέπει στην αλυσιδωτή αντίδραση σχάσης να συνεχιστεί εκτός ελέγχου.
Όμως η πλήρης αποσυναρμολόγηση των αντιδραστήρων εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δεκαετίες, ενώ οι αρχές ίσως αναγκαστούν να αφαιρέσουν και να θάψουν όλο το επιφανειακό έδαφος από τη γύρω περιοχή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μετωπική Κωνσταντοπούλου-Γεωργιάδη στη Βουλή με κατηγορίες για παρακρατικούς μηχανισμούς
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που έκανε απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ – Το κόλπο με 19.610 εικονικές φυσικοθεραπείας
- Συνελήφθη ο τουρίστας που πετούσε πέτρες σε απειλούμενη φώκια – Το βίντεο που προκάλεσε σάλο
- ΠΑΟΚ: Στα ασπρόμαυρα ο Μπαζίνας – Υπέγραψε μέχρι το 2030
- Πρωτοφανές: Ο Γκαγκάτσης έτρεξε να προλάβει τις ομάδες για τον Λανουά
- Μετωπική σύγκρουση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική του «όλοι ίδιοι είναι», τα focus group και το ακίνητο Ανδρουλάκη



